CATL presenterar sina första natriumjonbatterier

CATL-batteri © ©CATL

Det kinesiska företaget CATL arbetar på alternativa lösningar till litium för elbilsbatterier och kan mycket väl ha hittat nyckeln genom att erbjuda natriumjonmodeller. En lansering inom industriproduktion bör ske 2023.

Särskilt effektiva när det gäller laddningshastighet, men också energilagring, särskilt i kalla miljöer, skulle dessa nya batterier mycket väl initialt kunna rikta in sig på de nordiska marknaderna som en prioritet.

Läs också:
Form Energy tillkännager järn-luft-batterier 10 gånger billigare än litiumbatterier

Jätten CATL lanserar sitt natriumjonbatteri

Sedan flera år tillbaka har den kinesiska batterijätten CATL, som fortfarande väger 30 % av marknaden idag och värderas till 200 miljarder dollar, arbetat med alternativa lösningar till kobolt och litium. Dessa material, som så många andra, är inte tillgängliga efter behag på planeten, och deras kostnader som deras extraktionsteknik, speciellt för litium, kritiseras regelbundet ur ett hållbart perspektiv. Följaktligen, med den ökande betydelsen av elfordon och efterfrågan som kommer att växa under de kommande åren, är förväntningar på sin plats.

Således avslöjade CATL ett natriumjonbatteri under sin “Tech Zone”, och det har redan många starka sidor: ” Baserat på en rad innovationer genom kemisystemet har CATLs första generationens natriumjonbatteri fördelar som hög energitäthet, snabbladdningsförmåga, utmärkt termisk stabilitet och mycket bra låg prestanda.temperatur, bl.a. “, står det i företagets pressmeddelande.

CATL erbjuder alltså ett batteri som kan laddas upp till 80 % på bara 15 minuter i rumstemperatur. En effektivitet som borde tilltala allmänt för att tillåta en viss tidsbesparing i samband med regelbunden användning. Termisk stabilitet är också en fördel med denna tekniska innovation eftersom den behåller nästan 90 % av sin energi, även vid minusgrader på runt -20 grader. Idealiskt därför att försöka förföra de nordiska länderna, eftersom fordon utrustade med sådana batterier inte ens under extrema förhållanden skulle bli energisilar.

Läs också:
Elon Musk attackerar Apple på sina koboltbatterier och på App Stores policy

En energitäthet som ska förädlas

Även om detta redan är en framgång, kan CATL göra det ännu bättre med energitätheten hos sina nya batterier. Dessa når 160 Wh/kg, fortfarande långt ifrån de 285 Wh/kg som ett litiumbatteri kan erbjuda. Detta är inget hinder för företaget som redan utrustar modeller från Tesla, BMW eller Hyundai.


CATL har redan meddelat att dess nästa natriumjonmodell kommer att kunna nå 200 Wh/kg, utan att dock ge ett exakt datum för dess potentiella release. Som det ser ut kan dessa natriumjonbatterier mycket väl komma in i industriell produktion redan 2023.

I morgon, rymdsolel?

Tänk om vi kunde dra solenergin närmare sin ursprungliga källa? Vad händer om solsatelliter utstrålar elektricitet till planetens yta från rymden?
Läs mer

Källor: Pushevs
, Bilbloggen
, Ren bil

Relaterade Artiklar

Back to top button