Castlevania: The Next Generation på SEGA Mega Drive, starkare än Super Castlevania IV?

Castlevania MD

1994 drog Mega Drive-spelare nytta av den nästan världsomspännande releasen av ett nytt spel från Konami, och exklusivt för SEGAs 16-bitarskonsol: Castlevania: The New Generation.

Två år efter Super Nintendo-spelare (i Europa) med Super Castlevania IV är det därför SEGA-spelares tur att njuta av ett nytt avsnitt av Castlevania-sagan.

Och även om många spelare tog en mycket tvivelaktig, till och med föraktfull titt på detta avsnitt, måste vi erkänna att denna Castlevania: The New Generation (eller Vampire Killer i Japan och Castlevania Bloodlines i USA) förtjänar all din uppmärksamhet… om du vill genren.

Vid antipoderna av slaget vid teraflops, 4K och 60 fps, NEO-klassiker
erbjuder dig en återgång till videospelens ursprung. Från 2D-titeln i stora pixlar till det mindre avlägset spelet till det tveksamma 3D, den här krönikan inbjuder dig att (åter)upptäcka videospelsnuggets som öppnade världen för den 10:e konsten…

Castlevania MD

Castlevania också på de 16 bitarna av SEGA!

I början av 90-talet, för många spelare, rimmade Castlevania med… Nintendo. Efter en resolut kulttrilogi på NES, och ett Castlevania-äventyr lika långsamt som det var framgångsrikt på Game Boy (för att inte tala om en lika framgångsrik andra opus 1989), liknar Castlevania för många spelare en Nintendo-licens . Men, utvecklat av Konami, kommer Castlevania att exporteras till andra medier, som Rondo of Blood på PC Engine, men också på Mega Drive, den 20 mars 1994, för bara 27 år sedan idag. .

Castlevania MD

Med Castlevania: The New Generation är det ingen fråga om någon portering, eftersom detta verkligen är ett 100% nytt avsnitt, sammansatt (delvis) av vissa medlemmar i Castlevania NES-teamet. Den senare ville förbli trogen Castlevania-rötterna, samtidigt som de tillförde en touch mer ” personlig “.

Och det resulterar i en berättelse som blandar fiktion och verklighet, inspirerad inte bara av Draculas Bram Stoker, utan också av Elizabeth Bartley, som ger sig ut för att återuppväcka den mörka herren, allt mot bakgrund av första världskriget 1917.

Castlevania MD

Ett exklusivt avsnitt… och oroande!

Även spelare i Castlevania: The Next Generation kan ha blivit överraskade av en annan aspekt efter att ha tryckt på Start-knappen, nämligen… karaktärsval. Förvisso, lämna Simon Belmont och ge plats här för en viss John Morris, ättling till Belmonts och son till Kincy Morris, som också är utrustad med piskan ” vampyrmördare av familjen Belmont. För den lilla anekdoten är Quincey Morris en av de centrala karaktärerna i romanen Dracula av Bram Stoker.

Castlevania MD

Vid sidan av John Morris hittar vi Eric Lecarde, som drivs av en strävan efter hämnd, efter att hans fästmö förvandlats till en vampyr av Elizabeth Bartley. Ingen piska här, eftersom käre Eric är beväpnad… med ett spjut. Notera att Castlevania: The New Generation ursprungligen skulle erbjuda totalt fyra spelbara karaktärer, med den extra bonusen av den mycket kraftfulla Bolt Ericsson och den mycket smidiga Yoko Belnades, ättling till Sypha, från Castlevania III.

Castlevania MD

Den andra egenskapen hos denna Castlevania: The New Generation är att den inte utspelar sig på en enda plats. Faktum är att våra två följeslagares resa tar dem till olika länder, som Atlantis, men även Versailles eller tornet i Pisa.

Sammantaget är nivådesignen för denna Mega Drive-opus ganska exemplarisk, och helheten stöds av en ljudsektion komponerad av Michiru Yamane. I detta ämne är det omöjligt att inte understryka det ganska exceptionella soundtracket i denna Castlevania: The New Generation, trots en Mega Drive som ofta kritiseras i detta ämne.

Castlevania MD

Till hedern för kompositören av detta opus hittar vi även spel som Rocket Knight Adventures Suikoden III och IV, men också många andra Castlevania, som Symphony of the Night, Aria of Sorrow och Nintendo DS-avsnitten, för att inte tala om PS2-opusen . Så vackra människor.

En “spin off” snarare än en “riktig” Castlevania?

En förvirrande Castlevania: The Next Generation betraktades därför som en ” spin off av vissa fans… och med rätta, eftersom detta opus var tänkt som det. I Japan heter spelet “Vampire Killer”, utan något omnämnande av “Akumajo Dracula”, till skillnad från USA och PAL-versionerna.

Castlevania MD

Liksom fallet var för andra spel vid den tiden (som Mega Man för att nämna några), organiserade Konami en stor tävling i Japan, där fansen kunde skicka in sina idéer om fiender men också fällor, i syfte att inkluderas i spelet. vinnare, de ökända” skelett apa », eller de roterande bladen. Författarna hade inte bara äran att få sina skapelser integrerade i spelet, utan de belönades också med guld-, silver- och bronspatroner.


Grafiskt lyckas Castlevania: The New Generation smickra näthinnan, med ett mycket slagkraftigt spel (du kan till och med hoppa från trappan!), och några utvecklingsknep, som till exempel tillåter att simulera en rotationseffekt. Setet är ibland lite ojämnt, men vissa nivåer är bokstavligen överfyllda av uppfinningsrikedom, och vi drar nytta av bonusen med ganska enorma sprites här.

Castlevania MD

Synd dock att PAL-versionen av spelet (som ofta) drabbades av censur. Blodet som finns på startskärmen ersätts av vatten i synnerhet, zombiesna är gröna till färgen, för att inte tala om en helt annan död med hänsyn till karaktären Eric på den europeiska versionen av spelet, som inte är mer spetsad av hans eget spjut, vilket är fallet i den japanska versionen.

Castlevania MD

På den tiden mottogs Castlevania: The Next Generation relativt skyggt av pressen, tidningen Famitsu ger det en blygsam 28/40. På sidan av hemmet GamesRadardetta opus ligger på 8:e plats i rankningen av de bästa SEGA Mega Drive-spelen.

I Frankrike, tidningen Player One gav spelet 92 % i betyg och beskrev Castlevania: The Next Generation som ” ett nedslående spel till en början, men som med tiden visar sig fängslande och allt vackrare. “För hans del, Mega styrkaden officiella SEGA-tidningen, gav Konamis spel 83 % i betyg.

Castlevania MD

Super Castlevania IV eller Castlevania: The Next Generation?

När det gäller att veta vilken av Super Castlevania IV eller Castlevania: The Next Generation som är den bästa opusen… svårt att avgöra. De två spelen är överfulla av kvalitet, med också några ökända brister, men de designades verkligen inte av samma lag, eftersom varje lag har lagt till sin egen personliga touch.

Castlevania MD

Som Ninja Turtles till exempel (även utvecklad av Konami), är de två upplevelserna lika intressanta som de andra, och vart och ett av de två spelen erbjuder en känsla och ett tillvägagångssätt som är helt olika.

Visst, trots dess kvaliteter, behåller Castlevania: The New Generation obestridligen denna sida ” spin off jämfört med Super Castlevania IV, som ser ut som en “riktig” Castlevania, som är väldigt trogen NES-rötterna. Ändå, om du ens är lite av ett fan av serien, skulle det vara (mycket) synd att inte ta en titt på denna Mega Drive-version, ganska orättvist underskattad på den tiden (och förmodligen fortfarande lite idag…). ).

Relaterade Artiklar

Back to top button