Carnival Row recension: ditt hänsynslösa (fantastiska) universum

Carnival Row © Prime Video

De första originalproduktionerna avAmazon Prime-video är inte från igår. Men den push som görs av SVoD-tjänst att komma ikapp konkurrenterna vad gäller volym och ambition är relativt nyligen. karneval rad är alltså en del av denna mängd serier som försöker locka användare till plattformen och trots en del ungdomliga brister kan det mycket väl lyckas.

Skärmsläckaren[s] S05E10 📺 :Carnival Row

I ett sammanhang där utbudet sett till serier aldrig har varit så rikligt, har Screen Watcher[s] föreslår att vara din guide genom årstiderna. Oavsett om det är en gammal serie som nu är kult, en ny hit eller en mer anonym show, kommer den här kolumnen att hjälpa dig att slösa bort din tid bara i gott sällskap.

Komplettera läsningen av den här artikeln med musiken i serien:


Sammanfattning

Carnival Row datablad

Information

Kön
Fantasy, Thriller, Drama, Mystery, Crime

Prestation
Travis Beacham, Rene Echevarria

Redaktör
Amazon Studios, Legendary Television, Stillking Films

Plattform
Prime Video

Antal säsonger
2

Antal avsnitt (totalt)
16

Klassificering
Rekommenderas inte/förbjudet för under 18 år

Carnival Raw Potential

För att vara helt ärlig – som jag brukar göra i den här kolumnen -, karneval rad Inte den bästa serien jag sett på sistone. Den förekommer inte i mitt urval av 2019 års bästa serie (logiskt, jag hade ännu inte sett den vid tidpunkten för dess publicering), inte heller i 2020, när jag kom ikapp med visningen av serien, både ut av tristess och lätt nyfikenhet…

Och ändå bestämde jag mig idag för att berätta om det för dig av en mängd anledningar. På toppen av dessa, det faktum att jag äntligen inte kan vänta med att se hans säsong 2, vilket verkligen är önskvärt.

Carnival Row © Prime Video

Låt oss börja, om du inte har något emot det, med de vanliga introduktionerna. karneval rad är en mörk fantasy/steampunk-serie skapad av veteranen René Echevarria och Travis Beacham (den senare är mest känd för att skriva Pacific Rim). Det är också ganska sällsynt att understryka det: för en gång serien inte är baserad på ett befintligt pappersarbete, skapades den från grunden.

Bowlerhatt och läderskor

Fantasy kräver, handlingen utspelar sig i en fiktiv värld där olika fraktioner och raser blandas (människor, älvor, puckar, kobolds och andra varulvar). Dessa samexisterar på något sätt, särskilt i The Burgue, den viktigaste staden i viktoriansk stil där handlingen utspelar sig.

Carnival Row © Prime Video

Handlingen förresten, låt oss prata om det direkt. Under de åtta avsnitten av säsong 1 handlar det främst om att följa utredningen av inspektör Rycroft Philostrate (spelad av Orlando Bloom) rörande ett mystiskt mord. När han går framåt lär vi oss uppenbarligen mer om karaktären, hans förflutna och huvudpersonerna runt honom. Men huvudsaken är någon annanstans.

I bakgrunden av denna polisutredning, inte alltid särskilt spännande eller överraskande, karneval rad framför allt försöker lägga grunden till ett universum med historia och mytologi fullt av potential. Från det första avsnittet, till exempel, visar programmet verklig ambition genom att avslöja flera kungadömen i krig.

Carnival Row © Prime Video

krig och fee

Konflikten leder särskilt till en massflykt av älvor till republiken Burgue, som vi upptäcker särskilt genom älvan Vignette Stonemoss (Cara Delevingnes) ögon. Detta följs, som ni kan föreställa er, av teman som vi känner väl till idag: rasism, främlingsfientlighet, utnyttjande av andra, vägran att invandra och andra glädjeämnen av samma slag.

“Carnival Row är en härlig showcase full av personlighet som lyckas – för det mesta – att presentera berättelser som fungerar”

Om hon inte alltid närmar sig dessa teman med den finess de förtjänar – tänker jag särskilt på en något trög delintrig där en ung och rik människa (Tamzin Merchant) måste ta itu med ankomsten av en puck (David Gyasi ) i närheten av det exklusiva kvarteret där hon bor -, karneval rad har åtminstone förtjänsten att ha lite botten, och inte bara en snygg plast.

Carnival Row © Prime Video

För ja, det måste understrykas, den mörka och smutsiga neo-noir-atmosfären av karneval rad, som särskilt kommer att tilltala fans av steampunk och viktoriansk stil, är riktigt framgångsrik. Specialeffekterna, kostymerna, kulisserna och den allmänna iscensättningen är lika polerade, vilket resulterar i en härlig showcase full av personlighet som lyckas – för det mesta – att presentera berättelser som fungerar.

Pirates of the Cara Delevingne

Om maktkampen mellan de olika karaktärerna tyvärr inte är särskilt fängslande (trots närvaron av framförallt den solida Jared Harris och Indira Varma), vänskaperna som vävs och seriens huvudsakliga kärlekshistoria, håller de ganska bra. väg.

Förutom att berättandet skrider lite för regelbundet för att permanent ta tag i tittaren, med risk för att se honom hoppa av ibland, beklagar jag också att karneval rad gå inte längre. Om den då och då lyckas utnyttja sitt lovande universum – i synnerhet, som sagt, genom de få krigsscenerna i imponerande skala – verkar produktionen och manusförfattarna avstå från att presentera seriens fulla potential.

Carnival Row © Prime Video

Som sagt, de sista minuterna av den första säsongen ger hopp om att den framtida säsong 2 (som vi inte har hört ifrån sedan tillkännagivandet i juli 2019) kommer att gå längre efter denna något blyga utläggning. Det är i alla fall allt jag önskar mig för en serie som snabbt riskerar att hamna i glömska limbo om den inte ger sig själv medlen för sina ambitioner, och att den inte rättar till sin klumpighet i skrift. .

karneval rad7

karneval rad är en av mängden originalserier som försöker locka användare till Amazons plattform och trots vissa barnsjukdomar kan den mycket väl lyckas.

Mest

  • Du gillar mörk fantasy
  • Du letar efter en kort serie
  • En viktoriansk steampunk-atmosfär som talar till dig

De mindre

  • Du gillar inte fantasy och fiktiva varelser
  • En polisutredning, en kärleksaffär, rasism… allt det där motiverar dig inte
  • Man hinner inte med en berättarserie som kämpar lite


Första säsongen av karneval rad finns tillgänglig på Prime Video.

Behöver du en ny serie att se? Hitta alla våra serierecensioner och krönikor.

Relaterade Artiklar

Back to top button