Canon: dess skrivare som inte kan skanna när det inte finns mer bläck får det att klaga

Canon Pixma mg6320 © Canon

En Canon-kund lanserade en grupptalan mot företaget på grund av omöjligheten att skanna eller faxa på några av de skrivare
när bläcket tar slut.

Käranden anklagar Canon för att inte varna för denna begränsning innan köpet och för att ha lagt in den endast för att berika sig själva genom att tvinga kunder att regelbundet köpa bläckpatroner.

Canon anklagas för vilseledande marknadsföring ” och “ orättvis berikning »

Liksom många kunder som har eskalerat problemet till Canon i flera år, upptäckte David Leacraft att han inte kunde skanna eller faxa dokument med sin Canon Pixma MG6320-skrivare om det inte fanns mer bläck. Denna begränsning indikerades inte vid köptillfället och Leacraft uppskattade inte riktigt hanteringen. Det är därför han bestämde sig för att lansera en grupptalan mot företaget och anklagar det för ” vilseledande marknadsföring ” och ” orättvis berikning “.

I klagomålet anklagar han Canon för att ljuga om 3-i-1- eller 4-i-1-aspekten av dess enheter, eftersom alla funktioner är bundna till bläcknivån, så även ” att det inte finns någon anledning eller teknisk grund för att göra MFP:er med en funktion för att detektera bläcknivå som gör att skannern slutar fungera när bläcket är lågt eller tomt “. Han anser därför att Canons annonser är falska, vilseledande och rimligen sannolikt att vilseleda allmänheten “.

Anklagelsen för otillbörlig berikning härrör från det faktum att det därför är nödvändigt att köpa bläckpatroner för att kunna använda funktioner som inte använder dem, vilket ger Canon en regelbunden och betydande inkomst, även om utskriftsfunktionen sällan används. Faktum är att efter några år går bläckpatronerna ut och måste nödvändigtvis bytas ut.

Ett klagomål fortfarande i sin linda

Stämningen lämnades in i USA:s distriktsdomstol för Eastern District of New York. Företaget begärs på minst 5 miljoner dollar i skadestånd, utöver ersättning för rättegångskostnader. Om det lyckas, detta grupptalan kommer att tillåta andra Canon-kunder som berörs av problemet att få tillbaka ersättning.

Utöver ekonomisk ersättning begär käranden även att Canon ska åläggas att omedelbart stoppa ” dess vilseledande reklam- och marknadsföringskampanj och att företaget måste göra en korrigerande kampanj för att informera konsumenter om användningen av vilseledande reklam “.

Det kommer dock att dröja ett tag innan vi ser om Canon kommer att behöva betala något. Stämningen lämnades in först förra veckan och har ännu inte godkänts av domstolen.

Om samma ämne:
Brother varnar för att dess skrivare har kompatibilitetsproblem med Windows 11

Källor: Neowin
, Bleeping Computer

Relaterade Artiklar

Back to top button