Byggde om den äldsta analoga “dator”-mekanismen i världen

Har du någonsin undrat vad som var mekanismen bakom funktionen hos den första datorn i historien? Säkert många av oss har fantiserat om vad denna mekanism kan vara, men ingen, åtminstone hittills, hade lyckats belysa denna aspekt.

Slutligen, efter många års studier, några vetenskapsmän avuniversitet Högskola från London har beskrivit den möjliga funktionen av första analoga “dator” i historien. I deras arbete, publicerat den Vetenskaplig RapporterLondonforskarna hänvisar till en viss dator: den Antikythera maskinden sofistikerade astronomiska kalkylatorn i brons byggd av gamla greker att förutsäga solförmörkelserna, månens faser, solens position och de fem planeter som är kända fram till dess.

Mekanismen bakom denna analoga dator var att en kugghjul. Forskarna, tack vare analysen av fynden som utförts med Röntgen i 2005identifierade de tusentals graverade teckenett slags äkta “användarmanual” om hur det mekaniska kosmos fungerar genom vev. Med utgångspunkt från dessa beskrivningar kunde forskarna förklara hur maskinen reproducerade planeternas rörelse på koncentriska cirklar, minimerande antalet växlar. Allt detta för att komprimera mekanismen på ett utrymme av bara 25 millimeter.

Trots detta otroliga framstegär fortfarande en tät aura av mystik kring hur Antikythera-maskinen fungerar, den första och sanna analoga datorn i historien äldre hittills upptäckt. Visst är det en stort och sofistikerat verk inom maskinteknik byggt av de gamla grekerna, människor av uppfinnare Och stora vetenskapsmän.

Relaterade Artiklar

Back to top button