Brist: till och med priset på Raspberry Pi 4 ökar!

Raspberry Pi 4 © mrnok / Shutterstock.com

Ingenting undgår bristen, inte ens Raspberry Pi 4. Versionen med 2 GB RAM ser sin prishöjning med cirka 30%, vilket motsvarar 10 dollar mer för denna modell.

De dyraste versionerna, nämligen Raspberry Pi 4 med 4 och 8 GB RAM, behåller sina initiala priser, respektive satt till 60 respektive 80 euro för Frankrike.

I skuggan av pandemin

Halvledarbrist skonar ingen! Från produktion “på kanten” på grund av den mycket starka efterfrågan före krisen, har vi gått över till en situation som nu påverkar en mängd olika aktiviteter och har en stark påverkan på tillverkarna. Resultat: lagerbrist, prisökningar och omöjligheten för vissa sektorer att möta efterfrågan.

Man tänker direkt på de växande svårigheterna med att hitta ett grafikkort, en processor eller en bärbar dator till ett rimligt pris, och ibland till och med bara kunna lägga vantarna på det. Försörjningsproblem och den kraftiga ökningen av sjötransportkostnaderna har inte slutat få oss att se alla färger. Det är nu Raspberry Pi-stiftelsens tur att meddela att de måste höja priset på sin Raspberry Pi Model B 2 Go, en referens som “ är för närvarande inte ekonomiskt lönsamt till sitt pris av 35 dollar.

Återkomsten av 1 GB-modellen för att kompensera för prisökningen?

Priset på 2GB Raspberry Pi 4 har därför sänkts till $45, vilket var dess pris redan innan stiftelsen nedgraderade 1GB-modellen och reviderade sina priser därefter. Detta är första gången i stiftelsens historia som Raspberry Pi har genomgått en prishöjning. Kom ihåg att målet med projektet alltid har varit att stimulera inlärningen av grunderna i datavetenskap genom bättre tillgänglighet till materialet “.

För att kompensera för denna ökning planerar stiftelsen redan att sätta tillbaka sin 1 GB SBC på marknaden, till ett pris av 35 dollar. Enligt Eben Upton, medgrundaren av stiftelsen, kommer detta att ha fördelen av att lämna valet:
Mindre minne till samma pris, eller samma minne till ett högre pris “.

Eben Upton meddelade också att stiftelsen sannolikt inte kommer att kunna producera fler kort än tidigare år, trots ständigt ökande efterfrågan. Raspberry Pi-produktionen kommer sannolikt att begränsas till 7 miljoner enheter i år, och den siffran kommer sannolikt inte att öka nästa år.

Denna prisförändring bör dock inte pågå, och stiftelsen säger att de gör sitt yttersta för att få tillbaka priserna där de var före krisen. Eben Upton förklarar att stiftelsen prioriterar produktion av Compute Module 3 och 3+ och Raspberry Pi 3Bs byggda på 40nm kisellager. Som sådan kommer Raspberry Pi 3B+ inte längre att prioriteras och stiftelsen råder användare att vända sig till 1 GB-varianten av Raspberry Pi 4. System baserade på 28 nm kisel (Raspberry Pi 4 och Compute Module 4) kommer som för dem att kunna behålla sitt pris tack vare tillräckligt med lager under de kommande tolv månaderna … med undantag för 2 GB-varianten av Pi 4.

Raspberry Pi: våra topp 10 bästa projekt att starta

Raspberry Pi är utan tvekan den mest populära och tillgängliga nanodatorn. Dess attraktiva pris, dess flexibilitet i användningen och de oändliga möjligheterna förknippade med det gläder alla slags tillverkare och väcker känsligheten hos allmänheten, vars intresse har ökat de senaste åren.
Läs mer

Källa: Raspberry Pi

Relaterade Artiklar

Back to top button