Brist på komponenter: varför det finns hopp (och redan till det bästa)

Datorchip © Pixabay

Krisen för elektroniska komponenter upplever en ny vändning och antyder några glimtar av hopp för framtiden för datormarknaden.

Hårdvarubristen som påverkar chips, smartphones och andra elektroniska delar är långt ifrån över. Även om gjuterier har gått i överdrift 2021 och ökat sin produktionskapacitet, kommer deras produkter inte att finnas tillgängliga på marknaden förrän 2023. Den minskade efterfrågan på vissa komponenter i stationära och bärbara datorer kan dock delvis mildra denna brist.

En fortsatt brist

COVID-19-pandemin har verkligen stört elektronikindustrin, vilket har lett till en ekonomisk kris utan motstycke. Eftersom sanitära förhållanden har tvingat företag att helt eller delvis gå över till distansarbete har efterfrågan på datorutrustning exploderat. Resultat: chips, grafikkort, processorer och andra viktiga komponenter för denna marknad har drabbats av en brist sedan 2020.

Än så länge saknas fortfarande ett stort antal komponenter. Bland de produkter som drabbats hårdast av denna kris är PCIe 3.0 SSD:er på ingångsnivå, den senaste Intel Core Alder Lake 12e generation samt andra nya datordelar. Alla dessa komponenter har nu en leveranstid på mellan 8 och 12 veckor.

Situationen är ännu mer kritisk för smartphonekomponenter. Den mobila 4G SoC-processorn, LAN-chippen och den nya generationen DDIC OLED-skärmar i synnerhet har en leveranstid på upp till 40 veckor. Denna brist skulle minska försäljningen av mobilprodukter med 13 %.

En gnutta hopp skymtar

Horisonten klarnar äntligen för denna brist. Sedan november 2021 har bristen på delar som behövs för datorer faktiskt minskat avsevärt. Detta fenomen har möjliggjort millennieutvecklingsmålen (Original Design Tillverkare) för att öka sin PC-försäljning i slutet av året. Ännu bättre, denna efterfrågan förväntas minska ytterligare under det första kvartalet 2022, vilket leder till en slutlig minskning med 5,1 % i leveranser av bärbara datorer, enligt outlet. trendkraft.

I andra goda nyheter börjar chiptillgången sakta stabiliseras. Ändå är den ojämna fördelningen av resurser inom elektroniksektorn fortfarande en av huvudorsakerna till begränsningen av tillgången på datorer.

Om samma ämne:
Produktionen av grafikkort ökar: slutet på bristen äntligen i sikte?

Källa: Toms hårdvara

Relaterade Artiklar

Back to top button