BRATA Android-skadlig programvara blir kraftfullare: den kan nu läsa dina SMS!

skadlig programvara för Android

BRATA kombinerar nu tekniska nätfiske och möjligheten att läsa textmeddelanden från en korrupt Android-mobil för att komma åt ditt bankkonto.

BRATA-skadlig programvara som har plågats i många år på Android, förkortningen för “Brazilian Remote Access Tool Android” är tillbaka och har påbörjat en transformation som gör den ännu farligare.

Skadlig programvara som blir farligare

Ursprungligen är BRATA i huvudsak skadlig programvara som kan stjäla användares bankdata. Det är dolt i appar från Play Butik, inklusive antiviruslösningar.

Men det har nyligen utvecklats och har nu fler strängar till sin båge, varnar det italienska cybersäkerhetsföretaget Cleafy. Skadlig programvara har fått funktionalitet som också gör att den kan imitera en finansiell institutions inloggningssida för att samla in referenser (en nätfisketeknik) och komma åt mobila SMS-meddelanden.

BRATA slutar inte där eftersom den också ställer in en bakdörr på enheten från en fjärrserver för att bli ännu farligare när den väl har installerat sig själv på den infekterade terminalen. Detta gör att den kan spela in olika händelser på smarttelefonen och skicka dem till hackare.

BRATA tar sig an nätfiske och läser textmeddelanden

Med dessa nya funktioner kan hackare förbättra sina arbetssätt, som nu passar in i en avancerad affärsmodell för bestående hot som innebär att etablera en långsiktig närvaro för att stjäla känslig information, rapporterar Cleafy.

En annan förändring är att skadlig programvara nu bara attackerar en bank åt gången. Den konfigureras regelbundet om för att rikta in sig på en annan bank när den tidigare har skydd på plats för att förhindra att den gör skada. Tidigare versioner av BRATA försökte attackera flera finansiella institutioner samtidigt.

Kombinationen av nätfiskesidan med möjligheten att ta emot och läsa offrets textmeddelanden kan användas för att utföra en fullständig kontoövertagandeattack “, oroa forskarna.

BRATA kommer ursprungligen från Brasilien och börjar göra skada i Europa, särskilt i Italien, Spanien och Storbritannien. Snart Frankrike?

Om samma ämne:
Dessa applikationer är ute efter din data och dina pengar: ta bort dem omedelbart!

Källa: Hacker News

Relaterade Artiklar

Back to top button