Boeing och NASA är redo att testa om rymdkapseln Starliner

Boeing Starliner OFT-2 2022 © NASA

Sedan dess misslyckade omloppstest i december 2019 har Boeing-fordonet stått stilla. I fråga, en lång utredning, ihållande tekniska bakslag och många förseningar.

För att äntligen dra en gräns under denna svacka bör OFT-2-uppdraget starta natten mellan den 19 och 20 maj. Ett nyckelögonblick. Det måste sägas att Boeing har spenderat överdådigt…

Starliner: 3, 2, 1, lyft?

Den här gången måste det fungera. Starliner-kapseln och dess Atlas V-starter är klara och kommer snart att nå lanseringsplats 41 vid Cape Canaveral.

Ombord, under starten planerad till natten mellan torsdag och fredag ​​(20 maj kl. 12:54 Paris), kommer det inte att finnas några astronauter för detta OFT-2-uppdrag, eller Orbital flygtest . Eller åtminstone ingen människa… För att dummyn “Rosie” återupptar tjänsten ombord och borde, om allt går bra, ansluta sig till den internationella rymdstationen följande natt, för en automatiserad dockning.

Starliner-kapseln förblir sedan fäst vid ISS i 5 till 10 dagar, beroende på operationerna och testerna ombord. Utan att glömma vädret, särskilt vindarna, på återhämtningsplatsen… Innan man lossar och korsar atmosfären för att landa med sina fallskärmar i New Mexicos öken. Detta är det sista testet, den sista valideringen för Starliner innan man får tillstånd att transportera NASA-astronauter.

Starliner OFT-2 Rosie © Boeing/John Proferes

Uppdrag för Boeing, dröja inte vid det förflutna

Ändå kommer spänningen att vara vid mötet. Uppdragets profil verkar enkel, när vi känner till balett som regelbundet organiseras av Soyuz, eller äventyren med SpaceX Crew Dragon-kapseln under de senaste två åren (redan sju bemannade uppdrag)… Det finns dock ingen plats för felet, och Boeing-teamen vet det väl.

I december 2019 för flight OFT-1 beordrade Starliners dåligt inställda klocka ombord en serie orienteringsmanövrar vid fel tidpunkt och tömde tankarna medan de korrigerades. Sedan, två dagar senare, när kapseln kom tillbaka i brist på att kunna närma sig ISS, hade den knappt missat att bli träffad av sin egen servicemodul.

NASA hade beställt en lång utredning, vars resultat inte var särskilt strålande, för Boeing som för byrån. Eftersom den senare förblir ansvarig, i detta offentlig-privata partnerskap, för verifikationer för certifieringen av flygningen. Starliners motgångar slutade dock inte där: efter en lång period av korrigeringar och förseningar kunde kapseln äntligen klar på sin uppskjutningsplats i augusti 2021 inte lyfta, felet av en serie felaktiga ventiler på dess propeller. En defekt som fortfarande inte är 100 % identifierad idag, Boeing-tjänstemän förklarar att de kan begära en designändring… på en framtida flygning.

Starliner Atlas V OFT-2 portal © United Launch Alliance

Skynda dig

Detta tredje försök måste därför gå bra. Ett imperativ för NASA å ena sidan, som absolut vill garantera tillgång för sina astronauter till låg omloppsbana (och därför har två oberoende leverantörer). Men för Boeing också, eftersom den amerikanska byrån betalar ett fast pris: varje överskridande är tillverkarens ansvar. Och Seattle-jätten, förutom ett uppenbart bildproblem, har redan spenderat mer än 595 miljoner dollar på Starliner-filen sedan 2019.

En klyfta för en kapsel som ligger tre år efter SpaceX, som ännu inte har en beställning på privata uppdrag och som i bästa fall bara kommer att kunna ta astronauter för regelbundna rotationer till ISS om ett år (ett år). flygprov bör ske obemannat under en längre tid).

Skulle Starliner överleva nya problem? Inget är mindre säkert, så det kommer att vara många som håller tummarna natten mellan den 19 och 20 maj…

Om samma ämne:
SpaceX trotsar statistik och passerar (redan) milstolpen med 20 starter 2022

Källa: NASA

Relaterade Artiklar

Back to top button