BMW presenterar sin iX M60-bil, ett 100 % elektriskt prestandamonster

BMW iXM60 © © BMW

Vid sidan av en 2022-upplaga av CES i Las Vegas som komplicerats av covid-19-pandemin, presenterar BMW, som har valt att ersätta sin fysiska närvaro där med en presentation från München (Tyskland), särskilt iX M60.

“Sport”-versionen av iX, denna SUV bör komma in i företagets katalog sommaren 2022.

Upp till 450 km autonomi meddelat av BMW

BMW, som siktar på att nå 50-procentiga elfordon i sin totala försäljning till 2030, fortsätter att arbeta mot lämpliga bilförslag. Och den senaste iX M60 är en konkret illustration av detta, för om skillnaderna i utseende och kaross inte är legio mellan standardmodellen och dess sportiga lillebror så är det under huven det händer.

Utrustad med två motorer skulle iX M60 kunna nå 0 till 100 km/h på mindre än 4 sekunder, eftersom officiella källor tillkännager 0 till 60 mph på 3,6 sekunder. Dess maxhastighet bör vara runt 250 km/h. Och av goda skäl, med runt 630 hästkrafter, räcker det att trycka på svampen.

På autonomisidan är statistiken också intressant, med ett batteri ombord på 111,5 kWh, varav 106,3 kWh kan användas. Den ska jämföras med framför allt Tesla Model S (100 kWh) och Mercedes EQS Sedan (107,8 kWh), när det gäller kapacitet. När det gäller iX M60 bör du kunna resa upp till 450 km, jämfört med 560 km för EQS Sedan och Model S (660 km).

Ett mål: att inte använda sällsynta material

På laddningssidan annonserar BMW 1h30 med en 50 kW-laddare (från 10 till 80 % laddning), 49 minuter för en 100 kW-laddare (fortfarande från 10 till 80 %) och bara 35 minuter för att återfå 70 % med snabbladdning ( 250 kW). Denna viss effektivitet kommer att förhindra att du slösar bort för mycket tid på vägen och kommer, i en idrottskvinnas anda, att hålla den sistnämnda framför allt effektiv.

Sportgrenen av BMW, som lanserades 1972, döpt “M”, tar, ännu mer, en 180° sväng (å andra sidan är det mycket kallare i München) för att anpassa sig till världen efter 2020, och denna iX M60 i är illustrationen. Således är det tyska företaget oroad över debatten kring användningen av sällsynta resurser i de komponenter som används för att tillverka elfordon, där batteriåtervinning är en viktig fråga. Hon tänker dra sig ur spelet på samma nivå som de två motorerna.

Den traditionella synkronmotorn med permanentmagneter är nu föråldrad. Detta utrustar ett antal elbilar på marknaden idag. Det kräver utvinning av sällsynta material främst från Kina (neodymmagneter) och orsakar betydande föroreningar under gruvdrift. Istället för permanentmagneter kommer en likströmslindning att användas, utan friktion för att undvika den vanliga fallgropen i detta system som sliter ut delen. Rotorns rörelser möjliggörs således genom en mycket exakt beräkning av den elektriska energi som tilldelats den. Detta bör göra det möjligt att vinna i energitäthet och prestanda, idealiskt för att värdigt fortsätta historien om BMW M-serien.

Om samma ämne:
2021 retrospektiv: elbilar i rampljuset

Källa: Gränsen

Relaterade Artiklar

Back to top button