Blue Origin missar ett New Shepard-uppdrag: kapseln landar intakt

Blue Origin NS-23 missad flygkapsel © Blue Origin

Värmeslag i Texas! Knappt mer än en minut efter att den lyfte från Van Horn-platsen, var New Shepard “HG Wells”-kapseln tvungen att matas ut brådskande, eftersom dess booster var offer för en stor anomali. Flygningen var obemannad, men myndigheter kommer att utreda med Blue Origin.

Om det hade funnits passagerare hade de blivit skakade, men sänkts försiktigt till marken.

Det är när man minst anar det…

Med tre bemannade flygningar av sin New Shepard-kapsel (RSS First Step) under det första halvåret, förberedde sig Blue Origin för ett flitigt fall, som började med ett lyft till över 100 km höjd med ett dedikerat uppdrag till vetenskapliga experiment. Vissa kanske har glömt detta eftersom Blue Origin nu flyger med rika volontärer, men experimenten representerar också en marknadsandel, särskilt gentemot universitet och NASA, för små forskningsprogram. .

Blue erbjöd därför i september möjligheten att flyga med flera hundra kilo utrustning inom sin “RSS HG Wells”-kapsel. Lanseringen hade dock skjutits upp i flera dagar på grund av dåliga väderförhållanden, till måndag då, av okänd anledning, nedräkningen var kvar i mer än en timme står fast vid. Klockan 16:27 tände New Shepard sin enda BE-3-motor och lyfte från Van Horn (Texas) platsen.

Säkerhetssystemet reagerade som förväntat

Men för hans 23e försök till stöld på åtta år, den här gången gick ett New Shepard-uppdrag oavsiktligt fel. Efter en minuts flygning, förbi Max-Q (det ögonblick då atmosfärstrycket är maximalt på raketkroppen enligt dess hastighet), producerade väte- och syremotorn BE-3 ovanliga lågor. Sedan började raketkroppen luta… En bråkdel av en sekund senare aktiverades kapselns nödutrymningssystem: lämnade boostern långt bakom sig, det lilla trycksatta fordonet drev sig bort från fara.

Ett helt automatiserat system, som reagerade som om det fanns astronauter i kapseln… och lyckligtvis. För utanför kameran faller boostern och kraschar till marken (det orsakar ingen materiell eller mänsklig skada). Kapseln når nästan 11 km i höjd innan den öppnar sina tre fallskärmar och landar säkert i de torra buskarna på den stora Blue Origin-platsen.

Ny Shepard NS18 shatner star trek Blue Origin © Blue Origin

En första flygolycka för Blue Origin

Om olyckan är pinsam för Blue Origin efter 22 lyckade uppdrag (alla projekt tillsammans, detta är det första), kan teamen vara stolta över att ha designat ett evakuerings- och räddningssystem som fungerade under verkliga förhållanden! Dessa set är komplexa och utförligt testade, men ingenting ersätter erfarenhet, och Blue-kunder kommer nu att veta att även inför det oväntade fungerar de åtgärder som vidtagits för deras säkerhet precis som de ska.

Men återupptagandet av bemannade flygningar av New Shepard-systemet kommer troligen att skjutas upp några månader: Blue Origin kommer att undersöka omständigheterna och orsakerna till detta misslyckande med framdrivningen, troligen ett brott i BE-3-motorn. Och kommer för detta att få hjälp av FAA, det amerikanska flygets federala organ. Bolaget kommer inte att kunna återuppta flygningar (som dessutom är bemannade) innan de har fått myndigheternas medgivande.

Det kan också vara flyggränsen för New Shepard-systemet: boostern som flög igår utförde sina 9e tur och retur på 100 km höjd. Några minuter före start förklarade kommentatorn att enheten och dess kapsel byggdes för 25 flyg…

Blue Origin NS-23 missade flygningen Ny Shepard booster © Blue Origin

Vilka konsekvenser?

Det bör noteras att denna olycka inträffar i ett speciellt sammanhang för suborbital turism, eftersom Blue Origin för tillfället är det enda företaget som kommersiellt erbjuder möjligheten att gnugga sig med rymdens gräns. Ytterligare tre bemannade flygningar planerades (minst) före årets slut.

Den enda andra konkurrenten på den marknaden är Virgin Galactic (dess biljettkontor är öppet), men Richard Bransons Kalifornien-baserade företag har inte flugit sitt raketplan sedan juli förra året och planerar inte en suborbital flygning förrän åtminstone i slutet av flygplanet. år. Ironiskt nog kan aktiveringen av nödutrymningssystemet på New Shepard till och med straffa Virgin-planet… Det senare är faktiskt inte utrustat med någon likvärdig anordning: om motorn eller enheten sönderfaller så här hände igår, är katastrof garanterad.

Källa: rymdnyheter

Relaterade Artiklar

Back to top button