Blockerad av Apple anklagar ProtonVPN det multinationella för att gå emot mänskliga rättigheter

protonvpn-wallpaper-8.jpg

Apple blockerade appen ProtonVPN i sin iOS App Store. Företaget pekar på tjänstens marknadsföring av funktioner för att kringgå begränsningar av geo-stängsel.

Är det ett missförstånd eller ett riktigt beslut? Proton Technologies anser i alla fall att Apple bryter mot mänskliga rättigheter genom att blockera den senaste ProtonVPN-uppdateringen.

Läs också:
Apple hotar utvecklare som vill kringgå iOS 14.5-begränsningar

ProtonVPN blockerad av Apple

På sin officiella blogg förklarar ProtonVPN-teamet att dess applikation används för att kringgå geo-restriktioner som införts av totalitära regeringar. Företaget nämner särskilt upploppen i Hongkong, Vitryssland och för närvarande Burma, ett land där 250 demonstranter nyligen sköts.

Proton Technologies förklarar att Apple har blockerat ProtonVPN-appen på iOS. Detta var för att distribuera en uppdatering för att säkra hackförsök att beslagta användarkontot.

I ett mejl förklarar Apple att uppdateringen inte följer företagets policy för att acceptera ansökningar. Specifikt nämner Apple specifikt appens beskrivning och vill inte att ProtonVPN ska uppmuntra användare att kringgå geografiska begränsningar eller strömmande innehåll.

Läs också:
Användardata från tre Android VPN påstås ha hackats

Vilka är Apples motiv?

Situationen är lite tvetydig. Om VPN å ena sidan verkligen används som ett verktyg för att kringgå censur i vissa länder, utnyttjas det också för att kringgå de restriktioner som införts av rättighetsinnehavarna.

Detta är också en av anledningarna till att Netflix, Amazon och co. har utvecklat verktyg för att känna igen VPN-servrar för att blockera trafik.

Proton pekar på ett utskick från Reuters där Nicholas Koumjian, en av FN:s tjänstemän, specifikt nämner Signal och Protonmail för att hjälpa till att identifiera den burmesiska militären som var inblandad i den senaste skjutningen.

Apples prioritet är att bevara marknadstillträde och behålla vinster. Faktum är att de nästan aldrig konfronterar diktatorernas och auktoritära regimers politik. », säger Proton Technologies vd Andy Yen. Och för att tillägga: Genom att ge sig på mobbare ignorerar Apple internationellt erkända mänskliga rättigheter och hindrar organisationer som Proton från att stå upp för de behövande ».

Bästa VPN, 2022 års jämförelse

Hur väljer man den bästa VPN? Clubic har testat och jämfört prestanda och säkerhetsnivå för de bästa leverantörerna för att upprätta denna VPN-jämförelse
Läs mer

Källor: Proton, Reuters

Relaterade Artiklar

Back to top button