Blev rysk TV verkligen hackad under militärparaden av Anonymous?

Vladimir Putin 9 maj 2022

Anonymous-kollektivet välkomnade, utan att göra anspråk på det, hackningen av det ryska tv-programmet online, som begicks denna måndagsmorgon vid sidan av paraden den 9 maj.

Denna måndag den 9 maj 2022 markerade Rysslands åminnelse av slutet av andra världskriget, närmare bestämt undertecknandet, i Berlin, av Nazitysklands kapitulation 1945. Hacktivister tog tillfället i akt att avslöja, i full militärparad, pro-ukrainska meddelanden i ryska TV-kanalers program, och inte direkt under paraden. Låt oss reda ut det här.

Ryska TV-program helt omskrivna av hackare

Vad exakt hände i måndags med rysk tv? När Kremls armé marscherade och Vladimir Putin talade i ett tal som ekade runt om i världen, av avgörande betydelse med tanke på sammanhanget för invasionen av Ukraina, såg ett stort antal internetanvändare och tv-tittare följande meddelande rulla över deras skärm: Dina händer är täckta av blod från tusentals ukrainare och deras barn. Tv:n och myndigheterna ljuger för dig. Nej till krig “. Men se upp för desinformation!

Om det först verkade som att det här meddelandet hade postats live på tv, är saker och ting faktiskt lite mer komplicerade än så.

Specifikt lyckades hackarna hacka sig in på programsidan för operatörerna, som därför sänder, istället för de planerade programschemana, det berömda meddelandet som nämns ovan på absolut alla scheman, som internetanvändare och tittare därför sett online och på sin TV. Med andra ord stördes inte sändningen av paraden och talet, och inte heller videoflödet. En annan detalj: endast anslutna tv-apparater drabbades av hackerattacken.

Anonymous-kollektivet godkänner hacket

Hacket utfördes mot flera ryska operatörer, inklusive Rostelecom, NTV-Plus och MTS. Francis Scarr, journalist för den brittiska kanalen BBC, bekräftar, med videostöd, att namnet på vart och ett av programmen i det fullständiga TV-schemat som kan konsulteras från hans TV har ersatts av meddelandet som fördömer Rysslands invasion av Ukraina.

TV-program som också visades på ryska Google- och YouTube-kanaler, det vill säga Yandex och Rutube, hackades också för att sprida budskapet. Hur är det möjligt ? Helt enkelt för att tillhandahållandet av TV-program online och på uppkopplade TV-apparater utförs av ett enda företag till användarna: Services-TV.

I en tweet med rubriken ” Hej Moskva, hej Odessa “, kollektivet Anonymous, i öppet krig med Ryssland, bifogade till meddelandet en videoskärmdump av hacket, som bekräftar, utan att officiellt hävda attacken, att gruppen hacktivister godkänner och stöder den.

Läs också:
I Ryssland visar vissa biografer nu piratkopierade filmer!

Relaterade Artiklar

Back to top button