Blått LED-ljus: det är därför det får alla att tappa sömnen

Varför blåljus är det så utbrett? Dess energieffektivitet är mycket hög och dess kostnad är mycket låg. Trots dessa två viktiga positiva egenskaper finns det dock en som kan göra ljusblå något verkligen mycket farligt.

I själva verket, enligt en studie, kan blått ljus orsaka gudar allvarliga hälsoskador, både av människor och djur. Detta beror på att det verkar kunna bromsa produktionen av melatoninhormonet som reglerar vårt sova.

Denna studie kommer från en grupp forskare från University of Exeter. De förutnämnda har förstått, genom bilderna av, en radikal förändring i de nattbelysningstekniker som används på den gamla kontinenten.

Blått led-ljus: de skador det kan orsaka på hälsan

LED-lampor med vitt ljus ersätter gradvis orange ljus, eftersom de har bättre ljus och är mer effektiva. Men forskarna fann att detta blå ljus har några effekter ur biologisk synvinkel riktigt förödande.

Som skrivet av, bland de värsta konsekvenserna är förmågan att undertrycka produktionen av melatonin, som är avgörande för att reglera sömn hos människor och djur. Dessutom fortsatte denna exponering det försämrar sömnkvaliteten avsevärtvilket leder till andra obehagliga hälsotillstånd.

Italien, Rumänien, Spanien och Irland de är de länder som är mest sårbara för påverkan av blått LED-ljus. Bättre läge istället i Tyskland och Österrikesom fortfarande i stor utsträckning använder sig av lysrör för nattbelysning.

säger forskare från University of Exeter.

Relaterade Artiklar

Back to top button