BitLocker – vad är det och var får man nyckeln?

BitLocker skyddar data som lagras på disken från obehöriga personer, krypterar partitioner sektor för sektor med AES-algoritmen (128 eller 256 bitar) och blockerar åtkomst till filer med ett förutbestämt lösenord. På detta sätt kan vi kryptera både systempartitionen och vilken annan partition som helst. När det gäller systempartitionen är processen mer komplicerad, så vi skriver den i detalj senare i artikeln.

BitLocker är installerat som standard på följande system:


  • Windows Vista

  • Windows 7 Ultimate och Enterprise

  • Windows Server 2008

  • Windows 8 Pro och Enterprise

  • Windows 10 Pro och Enterprise

Varning! BitLocker är inbyggt i Windows 7 Ultimate och Enterprise, Windows 8 Pro och Enterprise, och Windows 10 Pro och Enterprise.

Fler tester och guider finns i de senaste numren av Komputer Świat i Niez Niezgoda:

»Köp ett nytt nummer av Komputer Świat i elektronisk form (8,90 PLN) eller papper (9,90 PLN)

»Köp ett nytt nummer av Essentials i en elektronisk version (PLN 8,90) eller en pappersversion (PLN 9,99)» Vill du inte missa nya nummer? Beställ ett papper eller e-prenumeration.

BitLocker – Hur kontrollerar man om vi har en TPM-modul?

Utan denna modul behöver du ett USB-minne eller bara ett lösenord för att kryptera och låsa upp din dator. TPM, eller Trusted Platform Module, är ett speciellt chip som kan byggas in i moderkortet och användas för att lagra en speciell nyckel.

1. Vi trycker på tangenterna Start + Rskriv i textfältet tpm.msc och klicka på OKEJ.

2. Om fönstret Hantera TPM på den lokala datorn visas har vår dator en sådan modul. Om det är ett fel har vi ingen sådan modul. De flesta datorer har inte TPM. Så låt oss läsa hur man krypterar en enhet med BitLocker men utan TPM.

Säkra din dator med det bästa antivirusprogrammet

Ta reda på vilken programvara du ska använda:

»Köp ett nytt nummer av Komputer Świat i elektronisk version (8,90 PLN) eller i papper (9,90 PLN)» Beställ en prenumeration i elektronisk eller pappersversion

BitLocker – Hur krypterar man systemenheten (utan TPM-modul)?

1. Ange frasen i Windows-systemets sökmotor BitLocker och klicka på det hittade elementet.

2. Nu, bredvid partitionen vi vill kryptera, klicka på Slå på BitLocker.

3. Om vi ​​vill kryptera systempartitionen visas ett meddelande om avsaknaden av TPM-modul.

BitLocker – Hur skapar man en nyckel?

4. Du bör sedan öppna appleten Redigera gruppolicy och på vänster sida, navigera till lämplig funktion – Datorkonfiguration, administrativa mallar, Windows-komponenter, BitLocker Drive Encryption, Operativsystemskivor.

5. Nu måste vi dubbelklicka på alternativet Kräv ytterligare autentisering vid start. I det nyöppnade fönstret måste vi välja Aktiverad och Tillåt användning av BitLocker utan en kompatibel TPM.

6. Nu när vi upprepar steget 2, vi kommer att kunna gå vidare. Systemet kommer att be oss att montera en USB-enhet som kommer att bli nyckeln för att låsa upp partitionen, eller för att ange åtkomstlösenordet.

7. När du skapar ett lösenord, kom ihåg att det ska vara starkt – det vill säga innehålla små och stora bokstäver, specialtecken och siffror.

Har du problem med Windows? Vill du installera eller installera om systemet? Ta reda på hur:

»Köp ett nytt nummer av Essentials i elektronisk (8,90 PLN) eller papper (9,99 PLN)» Beställ prenumeration i elektronisk eller pappersversion

8. Nu behöver vi säkerhetskopiera åtkomstnyckeln på en av de platser vi har valt, först då kan vi klicka Nästa.

9. På nästa skärm väljer du krypteringsmetoden – det första alternativet är avsett för nyinstallerade system, det andra för system som har fungerat länge. Klicka på på nästa skärm Nästa och till sist vidare Fortsätt. Efter alla dessa steg kommer vi att kunna starta om datorn och testa krypteringen.

10. Om du har gjort allt rätt bör en skärm som ber om ditt BitLocker-lösenord dyka upp direkt efter BIOS-skärmen.

Det betyder att vi har säkrat vår systempartition ordentligt och ingen obehörig kommer att få tillgång till den.

Saktar BitLocker ner min dator?

Att kryptera hårddisken med BitLocker kan minimera dess prestanda, men det borde inte vara ett problem med nyare hårddiskar och höghastighets-SSD:er.

Hur tar jag bort ett BitLocker-lås?

Det finns flera sätt att stänga av BitLocker-kryptering. Det enklaste sättet att göra detta är från kontrollpanelen eller kommandoraden. I det första fallet letar vi efter BitLocker-hanteringsfönstret och avbryter eller inaktiverar permanent krypteringen av den valda partitionen. Det räcker med att ange åtkomstlösenordet, etablerat under kryptering.

Ett annat sätt är att använda kommandoraden. Kör det med START + X kortkommando och välj alternativet att köra som administratör. Sedan är det bara att skriva in och köra kommandot “manage-bde -off X: “där” X “är bokstaven för den kodade enheten.

Du kan hitta fler tester och guider i de senaste numren av Komputer Świat i Niezgoda:

»Köp ett nytt nummer av Komputer Świat i elektronisk form (8,90 PLN) eller papper (9,90 PLN)

»Köp ett nytt nummer av Essentials i en elektronisk version (PLN 8,90) eller en pappersversion (PLN 9,99)» Vill du inte missa nya nummer? Beställ ett papper eller e-prenumeration

»Läs även: Cryptomator – kryptera data i molnet

bild Windows BitLocker | 123RF

Relaterade Artiklar

Back to top button