Bezos avslöjar planerna för Orbital Reef, hans rymdstation för “business park”.

Orbital rev © © Blue Origin

Blue Origin avslöjade sina planer för byggandet av en rymdstation som skulle tas i drift under andra halvan av decenniet, ett tecken på ett nytt steg i privatiseringen avlåg omloppsbana
.

Om företaget Jeff Bezos drabbades av ett bakslag från NASA för sin Blue Moon-lander, hindrar detta inte det från att drömma stort med detta nya projekt.

En “företagspark” som rymmer upp till tio personer

Stationen heter Orbital Reef och beskrivs som ” den första rymdstationen för blandad användning i låg omloppsbana om jorden för handel, forskning och turism “. Den kommer att ha en inre volym nästan lika stor som den för den internationella rymdstationen (ISS) och kommer att kunna ta emot upp till tio personer samtidigt; enligt Blue Origin kommer dess kunder att vara rymdbyråer, media- och reseföretag, entreprenörer och investerare samt teknikföretag.

Orbital Reef ska designas i samarbete med flera företag, som kombinerar Sierra Spaces Dream Chaser-flygplan och Boeings Starliner-kapsel som kommer att göra resor för att transportera utrustning och människor mellan stationen och jorden. Observera dock att för närvarande är inget av dessa fartyg fullt operativt. Blue Origin planerar att skjuta upp stationens moduler i omloppsbana med hjälp av New Glenn, dess framtida tunga bärraket.

Orbital Reef kommer att drivas som en “bused-use business park” i rymden. De delade infrastrukturerna kommer effektivt att möta de olika hyresgästernas och besökarnas exklusiva behov. Det är en människocentrerad rymdarkitektur, med tjänster och bekvämligheter i världsklass, som syftar till att vara inspirerande, praktisk och säker. Som den första kommersiella destinationen i låg omloppsbana om jorden kommer Orbital Reef att tillhandahålla den kritiska infrastruktur som behövs för att expandera ekonomisk aktivitet och öppna nya marknader i rymden. “, beskriver företaget i ett pressmeddelande, utan att avslöja den totala kostnaden för projektet.

Inre orbitalrev © © Blue Origin

Privatiseringen av låg omloppsbana pågår

Detta tillkännagivande är helt logiskt. I år tillkännagav NASA skapandet av ett nytt program som syftar till att låsa upp medel för rymdföretag som är engagerade i utvecklingen av privata rymdstationer. När ISS går i pension är tanken att låta dessa företag ockupera låg omloppsbana med stationer som NASA kan besöka, där de senare planerar att fokusera mer på mänsklig rymdfärd till mer avlägsna destinationer.

Dessutom har American Agency redan upprättat ett kontrakt med Axiom Space för konstruktion av nya moduler som kommer att monteras på ISS och drivas privat. ” I mer än sextio år har NASA och andra rymdorganisationer utvecklat orbitalflyg och rymdbebyggelse, vilket förbereder oss för boomen i kommersiell aktivitet under detta decennium. Vi kommer att utöka tillgången, minska kostnaderna och tillhandahålla alla tjänster och bekvämligheter som behövs för att normalisera rymdfärden. Ett levande affärsekosystem kommer att växa i låg omloppsbana om jorden och generera nya upptäckter, nya produkter, ny underhållning och global medvetenhet säger Brent Sherwood, senior vice president för avancerade utvecklingsprogram på Blue Origin.

Källor: Gränsen
, Blå Ursprung

Relaterade Artiklar

Back to top button