Bestäm antalet kärnor i din processor

Med de senaste processorutgåvorna Intel det är säkert att säga att mycket snart kommer de flesta konsumentdatorer att köras på maskiner med 2, 4 eller till och med 6 kärnor.

Med utseendet vid horisonten Kaby sjö , kaffe sjö och kanonsjö en quad-core konsumentdator kommer att bli mycket prisvärd. Så, hur många kärnor har du på din nuvarande maskin? I den här artikeln kommer jag att visa dig de olika metoderna du kan använda för att bestämma antalet kärnor på din PC.

Vad är en kärna?

Huvudkomponenten i vilken dator som helst är CPU(CPU) vilket betyder CPU(Centrala behandlingsenheten). CPU(CPU) tar emot instruktioner och utför sedan beräkningar. Om en processor bara kan bearbeta en uppsättning instruktioner åt gången, betyder det att den bara har en kärna.

Om en processor kan bearbeta två uppsättningar instruktioner samtidigt anses den vara en dubbelkärnig processor. Om den kan behandla fyra uppsättningar instruktioner samtidigt är det en fyrkärnig processor. Ju fler kärnor en processor har, desto fler instruktionsuppsättningar kan den behandla samtidigt.

Aktivitetshanteraren

Det enklaste sättet att ta reda på hur många kärnor du har är att öppna Aktivitetshanteraren(Aktivitetshanteraren). Du kan trycka på kortkommandot CTRL+SKIFT+ESC eller högerklicka på ” Start(Start)” och välj den därifrån. PÅ Windows 7 du kan klicka CTRL+ALT+DELETE och öppna den därifrån.

Klicka på ” Prestanda(Prestanda)” och du kommer att se några grafer på vänster sida, samt fler grafer och information på höger sida. Klick(Klicka på CPU(CPU) och du kommer att se användningsdiagrammet CPU .(CPU)

Som standard visas en graf, men du kan ändra den genom att högerklicka på grafen och välja ” Ändra schema till”,(Ändra graf till) och välj sedan ” Logiska processorer(Logiska processorer) » .

Dock i Windows 10 du behöver egentligen inte ändra diagrammet eftersom det visar hur mycket uttag(Sockets) , kärnor(Kärnor) och logiska processorer(Logiska processorer) finns i systemet. I mitt fall har jag ett uttag, vilket betyder att jag har en fysisk CPU . Jag har 4 kärnor, så processorn är fyrkärnig. Så jag har totalt 4 logiska processorer.

Den ger dig också information om L1-cache, L2-cache och L3-cache. Dessa är specialiserade cacher. CPU(CPU) som tillåter CPU(CPU) cache-instruktioner för snabbare bearbetning.

Windows 7 uppgiftshanteraren ser lite annorlunda ut. Först måste du ändra vyn så att den visar en graf för varje processor(CPU) . Detta är det enda sättet att ta reda på hur många kärnor processor(CPU) in Windows 7 med hjälp av aktivitetshanteraren.

Klick seCPU-historik och då En graf per CPU . Du bör nu kunna se hur många logiska processorer du har.

Använda uppgiftshanteraren i Windows 7 du kan se hur många kärnor du har totalt, men du kan inte säga hur många processorer du har och hur många kärnor som finns på varje processor.

Systeminformation

Ett annat enkelt sätt att få information om din CPU(CPU) eller CPU(CPUS) utan någon programvara – använd ” Systeminformation(Systeminformation) » till Windows . Bara(Bara) klicka på start och skriv systeminformation(systeminformation). Standard systemsammanfattning(Systemsammanfattning) ska väljas automatiskt.

På höger sida kommer du att se en lista med objekt som berättar om din PC. Du bör se en eller flera rader relaterade till den angivna processorn. Om du har fler än en processor(CPU), var och en av dem kommer att listas på en separat rad. Så nu kan jag säga att min bil har två processor(CPU) , var och en med 2 kärnor.

Min andra PC har också fyra kärnor men bara en processor. Så jag har en dator med en fyrkärnig processor och en annan dator med två dubbelkärniga processorer. Lätt nog(Lätt) eller hur?

Google och tredjepartsverktyg

När du har en korrekt modell processor(CPU) från systeminformation kan du också bara googla så får du specifikationen för den processorn online (jag googlade Core i5-4660).

Du kan också använda ett gratis tredjepartsprogram för att få all slags detaljerad information om din processor. Dessa program kan också berätta om din CPU(CPU) virtualisering, vt-x, SSSE3 etc.

De två mest populära programmen är Speccy och HWiNFO. Båda programmen fungerar mycket bra och ger dig nästan alla detaljer du kan tänka dig om din hårdvara.

Så det här är ett snabbt och enkelt sätt att ta reda på hur många kärnor du har i din PC. Observera att om du planerar att köpa en maskin med fler än två fysiska processorer måste du köpa Windows 10 Proffs för arbetsstationer(Arbetsstationer) , som ännu inte har släppts. En konsumentdator behöver dock sällan mer än en processor(CPU) .

Windows 10 kan stödja upp till 32 kärnor för 32-bitars Windows-versioner(Windows) och upp till 256 kärnor för 64-bitars Windows-versioner(Windows). Ingen kommer att närma sig denna gräns när som helst snart! Njut av!

Med de senaste versionerna av processorer från Intel är det säkert att de flesta stationära datorer för konsumenter kommer att köra maskiner med 2 kärnor, 4 kärnor och till och med 6 kärnor mycket snart.

Med Kaby Lake, Coffee Lake och Cannon Lake vid horisonten kommer en fyrkärnig konsumentdator att vara mycket prisvärd. Så hur många kärnor har du på din nuvarande maskin? I den här artikeln kommer jag att visa dig de olika metoderna du kan använda för att bestämma kärnantalet på din dator.

Vad är en kärna?

Huvudkomponenten på vilken dator som helst är CPU, som står för Centrala behandlingsenheten. CPU:n får instruktioner och utför sedan beräkningar. Om en processor bara kan bearbeta en uppsättning instruktioner på en enda, betyder det att den bara har en enda kärna.

Om en processor kan bearbeta två uppsättningar instruktioner samtidigt anses den vara en dubbelkärnig processor. Om den kan behandla fyra uppsättningar instruktioner samtidigt är det en fyrkärnig processor. Ju fler kärnor en processor har, desto fler uppsättningar instruktioner kan den behandla på en gång.

Aktivitetshanteraren

Det enklaste sättet att se hur många kärnor du har är att öppna upp Aktivitetshanteraren. Du kan trycka på CTRL + SHIFT + ESC kortkommando eller så kan du högerklicka på Start-knappen och välja den därifrån. I Windows 7 kan du trycka på CTRL + ALT + DELETE och öppna den därifrån.

Klicka på Prestanda fliken och du kommer att se flera grafer på vänster sida tillsammans med fler grafer och information på höger sida. Klicka på CPU och du kommer att se diagrammet för CPU-användning.

Som standard visar den en enda graf, men du kan ändra det genom att högerklicka på grafen och välja Ändra graf till och sedan välja Logiska processorer.

Men i Windows 10 behöver du verkligen inte ändra grafen eftersom den talar om hur många Uttag, Kärnor och Logiska processorer det finns i systemet. I mitt fall har jag en socket, vilket betyder att jag har på fysisk CPU. Jag har 4 kärnor, vilket betyder att det är en fyrkärnig processor. Så jag har totalt 4 logiska processorer.

Den ger dig också information om L1-cachen, L2-cachen och L3-cachen. Dessa är specialiserade cachar på processorn som gör att processorn kan cache instruktioner för snabbare bearbetning.

I Windows 7 ser aktivitetshanteraren lite annorlunda ut. För det första måste du ändra vyn så att den visar en graf per CPU. Detta är det enda sättet att avgöra hur många kärnor processorn har i Windows 7 med hjälp av Aktivitetshanteraren.

Klicka på se CPU-historik och då En graf per CPU. Nu kommer du att kunna se hur många logiska processorer du har.

Med Task Manager i Windows 7 kan du se hur många kärnor du har totalt, men du kan inte säga hur många processorer du har och hur många kärnor som finns på varje processor.

Systeminformation

Ett annat enkelt sätt att få information om din CPU eller CPUS utan någon programvara är att använda dialogrutan Systeminformation i Windows. Klicka bara på start och skriv in systeminformation. Som standard, Systemsammanfattning bör väljas automatiskt.

På höger sida ser du ett gäng objekt listade som berättar om din dator. Du bör se en eller flera rader som hänför sig till den listade processorn. Om du har mer än en CPU kommer den att lista ut var och en på en separat rad. Så nu kan jag säga att min maskin har två processorer, var och en med 2 kärnor.

Min andra PC har också fyra kärnor, men bara med en processor. Så jag har en PC med en fyrkärnig processor och en annan PC med två dubbelkärniga processorer. Lätt nog, eller hur?

Google och tredjepartsverktyg

När du väl har den exakta CPU-modellen från systeminformationen kan du också bara googla på den så får du ett specifikationsblad online för den processorn (jag googlade core i5-4660).

Du kan också använda ett gratis program från tredje part för att få all slags detaljerad information om din processor. Dessa program kan också berätta om din CPU stöder virtualisering, vt-x, SSSE3, etc.

De två populära mest program är Speccy och HWiNFO. Båda programmen fungerar riktigt bra och ger dig nästan varje detalj du kan tänka dig om din hårdvara.

Så det är de snabba och enkla sätten att ta reda på hur många kärnor du har i din PC. Observera att om du planerar att köpa en maskin som har mer än två fysiska processorer, måste du köpa Windows 10 Pro för arbetsstationer, som inte har kommit ut ännu. Det är dock sällsynt att en konsumentdator behöver mer än en CPU.

Windows 10 kan stödja upp till max 32 kärnor för 32-bitars Windows och 256 kärnor för 64-bitars Windows. Ingen kommer i närheten av den gränsen snart! Njut av!