Berusad överklockare pressar sin Raspberry Pi upp till 3 GHz

Sourcekit PiTray © Tom's Hardware

För det krävs med nödvändighet en touch av galenskap för att försöka sig på sådan överklockning på den lilla maskinen.

Vi var bekanta med kylare som väger mer än ett kilo, lösningar baserade på vattenkylning eller, ännu värre, flytande kväve “läkemedel”. Vi kände också till anfall Intel-processorer för att få några fler grader, några megahertz också.

Dubbla den nominella frekvensen

Vi visste mindre om extrem överklockning på Raspberry Pi och ändå var det på en av dessa små maskiner som en viss Claude Schwarz fokuserade för att nå en ganska anmärkningsvärd frekvens: 3 GHz. “Ganska anmärkningsvärt” eftersom, låt oss komma ihåg, han använder en Compute Model 4 här.

Compute Model 4 kylning © Tom's Hardware

Detta kort som härrör från den “klassiska” Raspberry Pi 4B har en SoC-klockad, grundläggande, till 1,5 GHz. Claude Schwarz har därför lyckats, ursäkta, att fördubbla driftfrekvensen på sin Raspberry efter att först ha nått 2,89 GHz.

Enastående kylning

Om det är en prestation, till och med en bedrift, är det dock bra att betona att det kommer att vara kortlivat och omöjligt att uppnå vid “normal” användning. För att uppnå en sådan frekvens har Claude Schwartz faktiskt lagt “varje chans” på sin sida.

Som specifierat Toms hårdvaraanvände han först Thermal Grizzly Conductonaut, en termisk pasta baserad på flytande metall… som ska användas med försiktighet i den mån den leder ström och kan därför orsaka en magnifik kortslutning om minsta lilla droppe lyckas komma ut ur kylsatsen.

Ändå var saken uppenbarligen inte tillräcklig och att för att säkerställa en “innesluten” temperatur – Claude Schwartz går inte in på detaljer – använde vår hantlangare kylning baserad på sprut av fryst spray: en lösning som vi uppenbarligen inte kan användas vid daglig användning av Raspberry Pi.

Slutligen förklarar Claude Schwartz att han modifierade firmwaren på sin Pi för att ta bort alla säkerhetsnät som satts på plats av Raspberry Pi Foundation. Skyddsnät som finns just där för att undvika “galen” överklockning och risker för hårdvaran. .

Källa: Toms hårdvara

Relaterade Artiklar

Back to top button