BepiColombo-sonden är på väg att flyga över Merkurius vid endast 200 km!

Bepicolombo Mercury flyby-sond © ESA

Stort ögonblick för de europeiska och japanska teamen som sköter uppdraget BepiColombo
: sonden kommer att flyga över Merkurius, dess slutmål, för första gången natten mellan den 1 och 2 oktober. Det första av sex möten med den lilla planeten innan det går in i omloppsbana i slutet av 2025.

En lång resa, men inte tråkig!

Läs också:
Bepicolombo flög över jorden och tog fantastiska bilder

Skaka Mercury

Ett riktigt spel biljard i solsystemet, så här har BepiColombo-sondens resa sett ut sedan den lämnade jorden i oktober 2018. Det krävs mycket energi för att kunna ta sig in i Merkurius omloppsbana, för att sakta ner och nå planeten närmast solen!

För ett fordon så massivt som “multi-sonden” som består av en resemodul, från den europeiska delen MPO (Mercury Planetary Orbiter), japanskt MMO-spel (Mercury Magnetospheric Orbiter) och ett stort skyddskåpa är det ingen fråga om att bära gigantiska reservoarer avsedda för bromsning. BepiColombo förlitar sig därför på mycket låg effekt, men mycket högeffektiva jonpropeller, och på planeterna den korsar för att dra nytta av bromsning genom gravitationsretardation.

Dess uppdrag ger nio, en nära jorden, två förbiflygningar av Venus (den sista ägde rum i augusti förra året) och sex nära Merkurius. Varje gång närmar sig dess omloppsbana den för Merkurius, och intervallen mellan förbiflygningarna minskar. Men för det måste du kunna manövrera med utsökt precision…

Bepicolombo 2 © ESA/CNES/Arianespace/CSG videooptik – JM Guillon

Det är en fågel, det är ett plan, det är BepiColombo

För ja, att gå mot en planet för att flyga över dess yta på bara 200 km (198 exakt, om allt går bra), är inte bara en övning i teoretisk fysik. Absolut förtroende behövs, inte bara för fordonets exakta positionering, utan också för de direkta effekterna av svävningen.

Alla felberäkningar kommer att vara slutgiltiga, med vetskapen om att BepiColombo och Merkurius kommer att vara mer än 100 miljoner kilometer från jorden under manövern. Sonden kommer alltså att hedra namnet som tillskrivits den, Giuseppe “Bepi” Colombo är den berömda vetenskapsmannen som föreslog konceptet med flera gravitationshjälp för utforskningssonder.

På den närmaste punkten Merkurius kommer sonden att vara på “nattsidan” av den lilla planeten, så bilderna som ska fånga förbiflygningen kommer att tas lite längre bort (åtminstone 1 000 km). Teamen är dock väldigt otåliga efter att upptäcka de första bilderna av sitt studiemål! Dessa kommer också att vara de första resultaten som fångats nära Merkurius på sex år, eftersom inga fordon har närmat sig det sedan Messenger-uppdraget avslutades i april 2015.

BepiColombo förbi Earth 4 © ESA/BepiColombo/MTM, CC BY-SA 3.0 IGO

Läs också:
NASA fortsätter 50 år av jordobservation med Landsat-9

Lite vetenskap, men effektivitet!

Det bör noteras att, vetenskapligt, kommer resultatet av förbiflygningen att bli mycket sämre än vad BepiColombo kommer att kunna producera när dess moduler väl är separerade och i omloppsbana om Merkurius 2025. Den japanska delen av uppdraget finns för närvarande i dess cache och små instrument från den europeiska delen finns tillgängliga i den nuvarande resekonfigurationen.

Men förutom de minimalistiska bilderna som tas av framdrivningsmodulen kommer uppdragsforskare att aktivera instrumenten för att ta mätningar av Merkurius magnetfält samt laddade partiklar och plasma i dess närmiljö. Det är också en bra generalrepetition för sekvenserna av de kommande fem mötena!

Rendezvous med Mercury för nästa förbiflygning den 23 juni.

Källa: ESA

Relaterade Artiklar

Back to top button