Behöver du lite lugn? Lyssna på ljudet av skogar runt om i världen

Mitt i allt oväsen i dagens kultur är det vanligt att man känner sig fast eller inte kan slappna av helt. Det är därför det är viktigt att hitta specifika sätt att lugna våra sinnen.

Du kan prova saker som meditation, en lugn promenad i parken eller till och med ett intensivt träningspass på gymmet. Tryck eller klicka här för en lista med meditationsappar som kan lindra stressen i livet.

Ett annat sätt att koppla av är att lägga till lugnande ljud i din dag. Vi har hittat en sida som låter dig lyssna på lugnande skogsljud från hela världen.

Skogens ljud

Pandemin skapade ett obestridligt behov av enhet och anknytning. Vissa utvecklare tog på sig att konstruera appar och webbplatser som tilltalar en bred publik och ger en känsla av anslutning som alla behöver.

En konst- och utomhusgrupp, Wild Rumpus (från Storbritannien), kom på ett originellt sätt att enkelt ansluta med en knapptryckning. Sajten Sounds of the Forest fokuserar mycket på naturljud. Webbplatsen hjälper dig att känna dig mer avslappnad och ansluten genom en karta som visar ljud från skogar över hela världen.

Eftersom naturen är så mångsidig och eklektisk, finns det oändliga möjligheter som kan hittas överallt. Den här kartan syftar till att skapa en naturlig värld så att du kan känna dig ansluten. Vi har skisserat några av våra favoriter nedan.

  • Heinola, Finland: Cuculus canorus på sommarkvällen – Det här skogssundet, även känt som “den vanliga göken”, är en europeisk fågel som ringer under en sommarnatt. Lyssna efter den här fågelns milda, stadiga rop i skogen, och du kommer verkligen att känna att du är där.
  • Sri Lanka: Sinharaja Rainforest – Med alla rariteter i detta regnskogsreservat, kommer du att få en upplevelse att lyssna på dessa skogsljud. Över 60 % av dess träd är inhemska, och det finns mycket vilda djur, inklusive fåglar, reptiler, däggdjur och fjärilar. Men det viktigaste ljudklippet som du kommer att höra är fåglar.
  • Sorreisa, Norge: Litet vattenfall – Det här ljudklippet har en mycket mjukare ton, med tanke på att det är ett vattenfall istället för andra typiska skogsljud. Men det ger fortfarande en känsla av stillhet och tröst som om du var där och upplevde vattenfallet själv.
  • Alberta, Kanada: Wood Buffalo National Park nära Pine Lake – Lite mer störande och starkare än de andra, det här ljudklippet är fokuserat på ett fågelrop som får dig att lyssna. Från kiktranor till rödräv till bison, denna park är känd för sitt vilda djur och naturliga livsmiljö.
  • Sierra Vista, Arizona: San Pedro River Riparian Conservation Area – Om du är ett fan av fåglar är det här ljudklippet för dig. Den här inspelningen är gjord under ett bomullsträd nära floden San Pedro och visar finkar, sparvar, en Gila hackspett och en sörjande duva. Detta område är fyllt med över 80 arter av däggdjur, över 40 arter av reptiler och 100 arter av fåglar som har tagit sig hem.

Det är relativt enkelt att använda den här kartan. Besök helt enkelt webbplatsen och utforska ljudkartan genom att klicka på valfri cirkel på kartan. När du klickar på en punkt på kartan kommer webbplatsen att erbjuda en beskrivning av varje ljud och en klickbar uppspelningsknapp.

Det finns cirklar med länkar över hela världen, oavsett om det är i USA, Sydamerika eller Afrika.

Det finns också formulär för inlämning av ljud som låter dig skicka in ljud från lokala platser i ditt område (om du vill att de ska visas på webbplatsen).

För att göra en inlämning: Spela först in ljudet på din telefon. Ta sedan ett foto av scenen runt dig. Klicka slutligen på fliken Bidrag högst upp på webbplatsen och ladda upp ljudfilen via formuläret för inlämning av ljud.

Relaterade Artiklar

Back to top button