Bedrägliga affärsmetoder: Orange träffar affischen, i gult

Orange butikslogga

Det är svårt att undgå det: när du surfar på webbplatsen för operatören och internetleverantören Orange, visas en stor gul banner. Ledarna för företaget skulle säkert ha klarat sig utan den, men den senare är dömd att bära den till den 11 september.

Orsaken ? Orange skulle medvetet ha fått den lagliga garantin för överensstämmelse för sina produkter att passera för en av sina tjänster, utan att ange att det i själva verket var en… juridisk skyldighet. Fäst av Departmental Directorate for the Protection of Populations of Val de Marne (DDPP), måste företaget därför fästa denna banner på sin onlinebutik i en månad.

Läs också:
Fel på nödnummer: Orange nämner ett routingproblem

Orange tillägnar sig den juridiska garantin för överensstämmelse

I erövringen av nya kunder som i lojaliteten hos de som redan är närvarande, är mobiltelefonoperatörerna och andra leverantörer av internetaccess engagerade i ett skoningslöst krig, även om det innebär att regelbundet strida mot laglighetens gränser. Ibland till och med åsidosätter vissa företag dem med mer eller mindre diskretion.

Och det gjorde Orange. Liksom (så många) andra tidigare skulle företaget ha använt en vilseledande affärspraxis genom att överlämna den (rättsliga) garantin för överensstämmelse för sina produkter för ett åtagande som är specifikt för företaget med sina kunder. Vad den glömde att nämna i sina fysiska butiker såväl som online är att i verkligheten är den juridiska garantin för överensstämmelse en skyldighet, som staten specificerar på service-public.fr: “ Den lagliga garantin för överensstämmelse är en garanti mot alla tillverkningsfel vid köp eller leverans av en produkt.
Det är obligatoriskt. Alla säljare måste tillhandahålla en juridisk garanti för överensstämmelse för varje produkt.
»

Detta, giltigt i upp till två år efter inköps- eller leveransdatum, ska skydda konsumenterna i händelse av skada på en produkt när de köper den. Faktum är att produkten måste överensstämma med beskrivningen som gjorts av säljaren, och detta är inte bara Oranges privilegium, inte ens en åtgärd som bara erbjuds av företaget.

Läs också:
Orange, som Gratis, kommer att klippa det delade Wi-Fi-nätverket i sina lådor

Företaget pekas ut även i år

Denna översvämning har inte undgått uppmärksamheten från avdelningsdirektoratet för befolkningsskydd i Val de Marne, för vilka denna praxis är avsedd att vilseleda konsumenten. DDPP meddelar också att dessa åtgärder begränsar ” konsumenternas rättigheter i villkoren för genomförandet och innehållet i denna garanti “. Orange beordrades därför att anbringa en särskilt iögonfallande gul banner på webbplatsen för sin onlinebutik, från 12 augusti till 11 september 2021, så att alla som surfar på den är informerade.

I synnerhet kan vi läsa med versaler att det är en ” ADMINISTRATIV ÅTGÄRD MOT ORANGE FÖR ATT SLUTA BEDREDELANDE KOMMERSIELL PRAXIS I TERMER AV DEN JURIDISKA GARANTI FÖR KONFORMITET “. Uppenbarligen är det inte bara livet, utan också tillägnandet av juridiska garantier, som förändras med Orange…

Tour de France: fiber, 4G, 5G, tekniska medel… Fördjupa dig bakom kulisserna i ett unikt lopp

Orange är närvarande i Tour de France och har öppnat sina dörrar för Clubic för en fördjupning i operatörens tekniska team, som utför många uppdrag som är avgörande för att Grande Boucle ska fungera smidigt. En rapport som syftar till att lyfta fram arbetet för dessa kvinnor och män som förblir i skuggan av pelotonen.
Läs mer

Källor: Le Figaro, Orange

Relaterade Artiklar

Back to top button