Bästa Mac OS X-kortkommandon

Oavsett vad du gör, hjälper effektiviteten – och vad är bättre än att använda kortkommandon?
På macOS(MacOS) Det finns dussintals kortkommandon som hjälper dig att utföra enkla uppgifter med en snabb kombination av klick snarare än långa menysökningar för att utföra samma funktion.

Men även erfarna användare kanske inte vet allt. Här är en lista över de bästa kortkommandon Mac OS vilket kommer att bidra till att öka din effektivitet och minska den tid du lägger på arbete.

Jag skrev tidigare en lista över användbara MacOS-kortkommandon, men det var över 9 år sedan. Överraskande nog fungerar alla genvägar i den här artikeln fortfarande!

1. Spotlight (Kommando + Mellanslag)

Låt oss inse det: Spotlight är en av de bästa funktionerna Mac OS . Möjligheten att söka efter vilken fil som helst, vilken applikation som helst och till och med föreslagna webbplatser gör det till ett av de mest kraftfulla verktygen som är tillgängliga för användare. Mac . Att öppna Strålkastare klicka bara kommando och då Plats(Mellanslag).

Om du hittar dig själv att använda Strålkastare för att ta reda på i vilken mapp denna fil finns, välj bara filen i sökningen Strålkastare och tryck kommando + Stiga på för att öppna den i mappen den är i.

2. Skära ut(klippa), kopiera(kopia), Föra in(Klistra in) ( Kommando + X Kommando + C , Kommando+V )

Kopiera+ klistra är förmodligen den mest använda funktionen på tangentbordet. Låt oss vara ärliga: ingen vill skriva ut samma sak om och om igen. Om du redigerar ett dokument är det mycket viktigt att flytta text från ett avsnitt till ett annat.

Naturligtvis kan du använda din mus eller styrplatta för att göra detta, men det enklaste sättet är att markera en textrad och trycka på kommando + X för att klippa och klicka sedan kommando + V att klistra. Om du inte vill ta bort texten men ändå behöver kopiera den, kommando + C kommer att göra sitt jobb.

Om du gör ett misstag under processen, ett snabbt tryck kommando + Z kommer att visa din senaste åtgärd.

Om du behöver välja en stor mängd text på en gång, kortkommandot kommando + A låter dig välja “Välj alla”. (A) Och om du vill kopiera och klistra in text utan att förlora sin nuvarande stil, klicka kommando + Flytta + v. Detta kommer att klistra in texten i ett nytt dokument med samma teckensnitt, effekter och storlek.

3. Växling mellan ansökningarna(Mellan appar) Kommando + Tab )

När du behöver växla mellan flikar (säg ett textdokument och en webbläsare för forskning) blir klicket tråkigt. Det enklaste sättet är att klicka kommando + Flik för att växla mellan de två senast använda apparna.

Å andra sidan, om du behöver navigera till en app som är öppen men som inte har använts nyligen, tryck och håll kommando och tryck Flik för att flytta mellan alla öppna applikationer. Om du vill gå tillbaka, klicka kommando + Flytta + Flik .

4. Gör skärmdump(skärmdump) Kommando + Skift + 3 )

Windows-användare är bekanta med funktionen Skärmdump men ta skärmdumpar på Mac inte så enkelt. För att ta en skärmdump av hela skärmen, klicka kommando + Flytta + 3 .

Om du vill ta en skärmdump av endast en specifik del av skärmen, klicka kommando + Flytta + fyra . Detta gör att markören förvandlas till ett rutnät. Klick(Klicka) och dra rutan för att omge området där du vill ta en skärmdump. När du släpper knappen tar den en bild och skickar den (som standard) till skrivbordet.

5. Stäng Windows (Command + Q)

Om du vill stänga fönstret utan att flytta musen till det röda X i det övre vänstra hörnet av skärmen, klicka bara på kommando + F . Detta är särskilt praktiskt i slutet av en lång dag på jobbet när du snabbt vill stänga många appar.

Å andra sidan, om applikationen är fryst eller inte svarar, tryck kommando + Alternativ + Fly kommer att ta fram menyn för forcerad utgång ,(Force Quit) liknande Aktivitetshanteraren(Task Manager) i Windows .

6. Snabbspara (Kommando + S)

Det finns inget värre än att förlora mycket framsteg på en uppsats eller uppgift för att du inte har sparat den på ett tag. Nyckeln till att undvika detta är att vänja sig vid snabba räddningar. Bara(Bara) klicka kommando + S för att spara filen du arbetar med. Om du inte har gett den ett filnamn än, kommer du att få möjlighet att göra det så fort du anger kommandot.

Om du redan har namngett filen, men behöver ge den ett nytt, kan du använda kortkommandot ” Spara(Spara) som” är kommando + Flytta + S.

7. Hitta (Kommando + F)

När du läser stora mängder text kan det vara svårt att markera exakt det avsnitt du behöver. Om du känner till ett specifikt sökord eller en fras som kommer att begränsa din sökning, klicka bara kommando + F och skriv in text. Skärmen hoppar automatiskt till den första instansen av den inmatade frasen och markerar den för enkel sökning.

Anpassade kortkommandon

På MacOS(Mac OS) Det finns redan ett stort antal tangentbordsgenvägar inbyggda, men om du upptäcker att de inte passar dina behov, var inte rädd. Det finns sätt att skapa anpassade kortkommandon. Så här gör du.

ett. Först(Första) klicka på ikonen Äpple i det övre vänstra hörnet av skärmen.

2. Välj Systeminställningar(Systeminställningar) .

3. Öppna tangentbord(tangentbord) .

4. Klicka på ” Etiketter”.(genvägar)

5. Välj ” App-genvägar»(App Genvägar) längst ner.

Programgenvägsfönster i tangentbordsinställningar

6. Klicka på ” + ‘ direkt under fältet.

Fältet Menytitel i fönstret Ny programgenväg

7. Välj det program som du vill använda genvägen till. (Alla appar är valfria.)

8. Ange objektet meny(Meny) , för vilken genvägen kommer att skapas.

9. Välj genvägsfältet och ange kortkommandot.

10. Grattis! Nu har du din egen etikett.

Några saker att tänka på: Du måste vara exakt i syntax och stavning när du anger menyalternativet som ska ändras. Annars fungerar inte genvägen. I nämnda app-meny bör du se din nya anpassade genväg visas bredvid åtgärden för enkel hämtning.

Oavsett vad du gör, hjälper effektiviteten — och vilket bättre sätt att vara effektivare än med kortkommandon? MacOS har dussintals kortkommandon som hjälper dig att utföra enkla uppgifter med en snabb kombination av klick, snarare än en progressiv sökning genom menyerna för att utföra samma funktion.

Men även avancerade användare kanske inte vet allt. Här är en lista över de bästa MacOS-tangentbordsgenvägarna för att förbättra din effektivitet och minska den tid du lägger ner på att arbeta.

Någon skriver på ett trådlöst Mac-tangentbord

Jag skrev tidigare en lista över användbara MacOS-kortkommandon, men det var över 9 år sedan. Otroligt nog fungerar alla genvägar i den artikeln fortfarande!

1. Spotlight (Kommando + Mellanslag)

Låt oss inse det: Spotlight är en av de bästa funktionerna i MacOS. Möjligheten att söka efter vilken fil som helst, vilket program som helst och till och med föreslagna webbplatser gör det till ett av de mest kraftfulla verktygen som är tillgängliga för Mac-användare. För att öppna Spotlight, tryck bara kommando och sedan mellanslagstangenten.

Om du kommer på dig själv med att använda Spotlight för att ta reda på vilken mapp en given fil finns i, markera bara filen i Spotlight-sökningen och tryck på kommando + Stiga på för att öppna den i mappen som innehåller den.

2. Klipp ut, kopiera, klistra in (Kommando + X Kommando + C, Kommando + V)

Kopiera + klistra är förmodligen den mest använda funktionen på ett tangentbord. Låt oss vara ärliga: ingen vill skriva samma sak om och om igen. Om du redigerar ett dokument är det viktigt att flytta text från ett avsnitt och placera det i ett annat.

Visst, du kan använda musen eller styrplattan för att göra det, men det enklaste sättet är att välja en textrad och trycka på kommando + X att skära och sedan slå kommando + V att klistra. Om du inte vill ta bort texten men ändå måste kopiera den, kommando + C kommer att göra precis susen.

Om du gör ett misstag under processen, ett snabbt tryck på kommando + Z kommer under din senaste åtgärd.

Om du behöver välja en stor mängd text på en gång, kommando + A är genvägen “Välj alla”. Och om du vill kopiera och klistra in text utan att förlora sin nuvarande stil, tryck kommando + Flytta + V. Detta kommer att klistra in texten i det nya dokumentet med samma teckensnitt, effekter och storlek.

3. Byt mellan appar (Kommando + Tab)

När du behöver hoppa mellan flikar (säg ett word-dokument och webbläsare för forskning), blir det tråkigt att klicka. Det enklaste sättet är att slå kommando + Flik för att hoppa mellan de två senast använda apparna.

Å andra sidan, om du behöver flytta till en app som är öppen men som inte har använts nyligen, tryck bara på och håll ner Kommando och tryck på Tabb för att flytta mellan alla öppna öppningar. Om du vill gå bakåt, tryck kommando + Flytta + Flik.

4. Ta en skärmdump (Kommando + Skift + 3)

Windows-användare är bekanta med Print Screen-funktionen, men att ta skärmdumpar på Mac är inte så enkelt. För att ta en skärmdump av hela skärmen, tryck kommando + Flytta + 3.

Om du bara vill ta en skärmdump av en specifik del av skärmen, tryck kommando + Flytta + fyra. Detta gör att markören ändras till ett hårkors. Klicka och dra rutan för att omge området du vill ta en skärmdump. När du släpper klicket kommer det att ta ett foto och skicka det (som standard) till ditt skrivbord.

5. Stäng Windows (Command + Q)

När du vill stänga ett fönster utan att navigera med musen till det röda “X” längst upp till vänster på skärmen, tryck bara på kommando + F. Detta är särskilt praktiskt i slutet av en lång arbetsdag när du vill stänga ute många appar snabbt.

Å andra sidan, om appen har fastnat eller inte svarar, slå kommando + Alternativ + Fly kommer att visa menyn Force Quit, liknande Task Manager i Windows.

6. Snabbspara (Kommando + S)

Det finns ingen känsla värre än att förlora mycket framsteg på en uppsats eller uppgift för att du inte har sparat den på ett tag. Nyckeln till att undvika det är att ta för vana att snabbt spara. bara slå kommando + S för att spara filen du för närvarande arbetar med. Om du inte redan har tilldelat den ett filnamn, kommer du att få möjlighet att göra det så fort du anger kommandot.

Om du redan har tilldelat ett filnamn men behöver tilldela det ett nytt är genvägen “Spara som” kommando + Flytta + S.

7. Hitta (Kommando + F)

När du läser igenom stora mängder text kan det vara svårt att peka ut exakt det avsnitt du behöver. Om du känner till ett specifikt sökord eller en frasering som kommer att begränsa det, tryck bara på kommando + F och skriv in texten. Skärmen kommer automatiskt att hoppa till den första instansen av den inmatade frasen och markera den för enkel lokalisering.

Anpassade kortkommandon

Mac OS har ett enormt antal kortkommandon som redan är inbyggda, men om du tycker att det inte räcker till vad du behöver, var aldrig rädd. Det finns sätt att skapa anpassade kortkommandon. Så här gör du.

1. Klicka först på Apple-ikonen i det övre vänstra hörnet på skärmen.

2. Välj Systeminställningar.

3. Öppna Tangentbord.

4. Navigera till Genvägar flik.

5. Välj App-genvägar på botten.

Fönstret App Genvägar under Tangentbordsinställningar

6. Klicka på “+” skylt precis under rutan.

Menytitelfält i fönstret Ny appgenväg

7. Välj det program som du vill att genvägen ska tillämpas på. (Alla applikationer är ett alternativ.)

8. Gå till menyalternativet som det kommer att skapa en genväg för.

9. Välj genvägsrutan och ange tangenttryckningen.

10. Grattis! Du har nu en anpassad genväg.

Några saker att tänka på: Du måste vara exakt i syntax och stavning när du anger menyalternativet som ska ändras. Om inte, kommer genvägen inte att fungera. I menyn för det angivna programmet bör du se din nya, anpassade genväg bredvid åtgärden för enkel referens.