Bankruptcy of Swoon: vilka är de bästa metoderna för att undvika att förlora dina besparingar i en neobank?

nätbank

Lille fintech Swoon, som grundades 2018, försvagades av Covid-19, sattes i tvångslikvidation i somras, vilket förde frågan om neobankers hållbarhet och ekonomiska modell i förgrunden.

Neobanks, dessa rena finansiella aktörer eller nätbanker, har olika fördelar, som att spara tid och pengar och förenkla operationer, procedurer och procedurer, tack vare dematerialisering. Men den ekonomiska modellen för neobanker (om vi kan kalla dem så) är ännu inte säker, vilket placeringen i tvångslikvidation av Swoon, som skickades till mattan i somras, påminner oss. Många av dem ser fortfarande lönsamhet som en söt dröm, om inte Boursorama, nummer ett i sektorn, knappt lönsamt med mer än 2,5 miljoner kunder i Frankrike. Det finns i alla fall några enkla kontroller som hjälper dig att veta om dina pengar är säkra eller inte.

Mer än hundra kunder påverkas av Swoons fall

Och att säga att Swoon drömde om att bli en “bråkstake av den franska banken” när den dök upp 2018. Tre år senare andades fintech från norr ut och fick dussintals kunder att falla. De är verkligen 140 för att inte ha fått tillbaka de besparingar som placerats i nätbanken – kort sagt deras besparingar. Vissa kunder som fortfarande skadats hade sparat tiotusentals euro med Swoon och har för avsikt att införa sina anspråk nu på rättslig nivå.

Swoon hade dock argument över. En kraft utan tvekan delvis ansvarig för den unga neobankens fall. Fintech erbjöd just sina kunder ett häfte som betalades med 3 %, en ersättning sex gånger högre än häftet A (0,5 %). Utöver ersättningen som kan vara för attraktiv är det bra att intressera sig för neobankens – verkliga – ursprung, som kanske… inte är en bank.

En påstådd neobank kanske inte är en…

För att betraktas som en neobank räcker det att vara ett kreditinstitut. Bokstavligen var Swoon bara en fintech. Bolaget skötte förvisso bankansökan, men det var ett annat Lilleföretag, Financière de garantie, som skötte medlen.

I år påminde den prudential control and resolution Authority (ACPR), som är tillsynsorganet för den franska finanssektorn, att termen bank och/eller neobank endast kan hänföras till ett kreditinstitut . Och ett kreditinstitut kan, till skillnad från en betaltjänstleverantör (ett betalningsinstitut), erbjuda lösningar för sparande, kredit och checkhäfte. Betalningsinstitutet kan endast erbjuda betalningssättet, materialiserat av kreditkortet, och tillåta kunden att ta ut eller sätta in sina pengar. Om du inte kan bli övertrasserad idag inom din “neobank” vet du nu att det beror på att den helt enkelt inte har möjlighet att erbjuda det, eftersom den inte kan ge konsumentkrediter.

I det här fallet var Swoon under status som mellanhand (mellan kunden och en bank) inom bankverksamhet och betaltjänster (IOBSP). Om du har tvivel om en etablering erbjuder Clubic sin egen jämförelse av de bästa onlinebankerna, vilket kan hjälpa dig att se saker och ting tydligare. På Regafi-webbplatsen, registret över finansiella agenter, kan du få olika information om den anläggning du riktar dig till. Genom att ange namnet på den sistnämnda får du till exempel veta att neobanken Fortuneo egentligen heter Arkea Direct Bank, ett dotterbolag till den bretonska gruppen Arkéa.

Innan du blir frestad av fördelarna, var väl medveten om de potentiella nackdelarna

Tillsammans med var företaget faktiskt kommer ifrån och vad dess status är, kan de erbjudna avgifterna vara en bra indikation på kvaliteten och mångfalden av de tjänster som erbjuds. En neobank kan till exempel erbjuda sina kunder ett bankkort utan kostnad, vilket självklart står i kontrast till en traditionell fysisk bank. Förutom att neobanken, för att låta konsumenten dra nytta av sitt bankkort utan kostnad och inte debitera honom en provision på ett visst belopp, kommer att kräva att han gör ett visst antal betalningar varje kvartal. Principen är också något densamma för uttag, med en månadsgräns som vid överskridande kan ge upphov till provision som dras från kundens konto.

Om du får en check och vill lösa in den på din neobanks konto, var försiktig, eftersom inte alla erbjuder detta alternativ. För att undvika besvikelse rekommenderar experter att du håller ett konto hos en fysisk bank, vilket gör att du kan utföra denna typ av operation, ha ett checkhäfte eller enklare ta ut krediter – en operation som kan vara komplicerad i avsaknad av en mellanhand gjord av kött och ben.

Källor: Huvudstad
, Finansiering för alla

Relaterade Artiklar

Back to top button