Avslutat allt gratis! Meta vill göra vissa Facebook-tjänster avgiftsbelagda

Mark Zuckerberg © Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Genom att bryta mot sin historiska strategi med fri tillgång för användare, vänder sig Meta nu till betaltjänster och produkter.

Det är gratis, och det kommer det alltid att vara). Länge var det de första orden man kunde läsa på Facebooks hemsida. Och om denna slogan drogs tillbaka 2019, som tillkännager en vändning i frågan, verkar Meta nu verkligen vilja agera i denna riktning. En division har skapats inom gruppen för att utforska möjligheterna.

Meta planerar inte kortsiktig intäktsgenerering

Ett internt memo riktat till anställda på Meta, moderbolaget till Facebook, Instagram och WhatsApp, indikerade förra veckan att företaget undersökte olika vägar för att göra vissa tjänster avgiftsbelagda.

Sedan flera år tillbaka har intäktsgenerering för användare satt sin fot inom dörren, och tillkännagivandet av dess expansion är i slutändan bara den logiska fortsättningen. Det är verkligen möjligt sedan 2018 att skapa Facebook-grupper vars medlemskap är betalt, och innehållsskapare har under en tid kunnat erbjuda betalprenumerationer för att få tillgång till allt deras innehåll.

Men för John Hegeman, chef för Metas monetariseringsavdelning, finns det fortfarande många andra möjligheter. Enligt honom finns det möjligheter att skapa nya typer av produkter och funktioner som folk skulle vara villiga att betala för “. För tillfället har han inte gett fler ledtrådar om vilken typ av funktionalitet det rör sig om, och han utesluter att dessa utgör en betydande del av erfarenheterna av de olika berörda tjänsterna på kort sikt.

Varför en sådan förändring?

Denna förändring i policy förklaras lätt av Metas affärsmodell, vars intäkter nästan uteslutande kommer från reklam. Dessa intäkter har i hög grad påverkats av förändringen i Apples reklampolicy och en allmän trend att minska utgifterna för internetannonsering.

Denna nedgång i reklamintäkter, kanske i kombination med företagets faraoniska och för tillfället olönsamma investeringar på HorizonWorld, ledde till en nedgång i företagets totala intäkter under andra kvartalet 2022. Visserligen är denna nedgång bara 1 %, men denna lilla andel avslutade 10 år av oavbruten tillväxt. Det kan vara en detalj för dig, men för Meta betyder det mycket. Och intäktsgenerering kan vara lösningen.

Källor: The Verge (1), The Verge (2)

Relaterade Artiklar

Back to top button