Avskogning utsätter små däggdjur i fara

Avskogning är den term som används för att beskriva förstörelse eller kraftig minskning av skogsmarker och skogar främst på grund av mänskliga aktiviteter. Detta är ett ekologiskt problem av enorm omfattning och som av denna anledning känns över hela planeten. Det verkar som att detta oroande fenomen utgör en verklig stressfaktor för de små däggdjuren som bor i skogarna.

Detta visar en studie publicerad i den berömda vetenskapliga tidskriften Natur av ett team av forskare från Rhodes College driven av Sarah Boyle. I sitt arbete lyfte forskarna fram hur avskogning och därför representerar förstörelsen av livsmiljön en speciell faktor påfrestning för alla djur- och växtarter. I synnerhet att lida mest av detta tillstånd skulle vara små däggdjur som befolkar Atlantisk skog som täcker ett territorium av 1 234 000 kvadratkilometer mellan Brasilien, Argentina och Paraguay.

Offret för avskogningen är framför allt Amazonas regnskog av vilka det, efter de ständiga nedskärningarna, inte finns annat kvar än mer eller mindre stora fläckar och åtskilda av antropiserade områden. Forskare studerade specifikt hälsotillstånden för 106 exemplar av små däggdjur som befolkar denna extraordinära biom, undersöker nivåerna av hormoner såsom kortisol, stresshormonet par excellence. De fann att ju mer livsmiljön är degraderasdesto mer stressande är det för dessa små däggdjur. Av denna anledning päls av dessa djur som befolkar dessa platser innehåller fler glukokortikoider jämfört med exemplar som lever i områden mindre konstgjorda.

Avskogning är därför inte ett problem som bara berör floran utan involverar fullt ut alla djur som lever på den platsen förvrängd av mänskliga aktiviteter, nu mer och mer hänsynslös.

Relaterade Artiklar

Back to top button