Även på 16 GB iPad Pro kunde appar inte använda mer än 5 GB RAM

iPad Pro M1 recension © Mathieu Grumiaux för Clubic

Medan äldre generationer av iPad begränsade till 6 GB RAM, nyare iPad Pro utrustad med M1-chipset kommer med 8 eller 16 GB RAM beroende på version. Men fler och fler utvecklare intygar att det inte är möjligt för dem att allokera mer än 5 GB resurser till sin applikation.

I själva verket, och i väntan på en iPadOS-uppdatering, är detta överflödiga RAM-minne ombord på iPad Pro endast av intresse för multitasking.

Läs också:
Senaste iPad Pro M1 stöder uppdateringar över 5G

En begränsning införd av Apple

På sin nya iPad Pro har Apple integrerat M1-kretsuppsättningen som ursprungligen utvecklades för den nya generationen MacBook och iMac. På pappret borde detta föra Mac-världen närmare iPad-världen än någonsin. På 11″ och 12,9″ iPad Pro-modellerna utrustade med 128 GB, 256 GB eller 512 GB lagringsutrymme utökas sedan RAM-minnet till 8 GB, jämfört med 6 GB för de tidigare iPad-proffsen. Köpare som väljer 1 TB eller 2 TB lagring finner sig till och med begåvad med inte mindre än 16 GB RAM, vilket är lika mycket som i högsta möjliga konfiguration på 13″ M1 MacBook Pro.

Men i några dagar har applikationsutvecklare rapporterat ett mycket irriterande problem: det är inte möjligt för dem att använda mer än 5 GB RAM, inte ens under en mycket kort tid. Konkret måste en enda applikation absolut begränsas till 5 GB, annars kraschar den. Om de gamla iPads hade en begränsning på 4,5 GB berodde detta på att det totala RAM-minnet var mycket mer begränsat. Här begränsar Apples begränsning avsevärt möjligheterna att förbättra tredjepartsapplikationer.

Läs också: :
Apple släpper iOS, iPadOS, tvOS 14.6, macOS Big Sur 11.4 och watchOS 7.5

Ett operativsystem som behöver en rejäl översyn

För användaren innebär detta att överskottet av RAM främst kommer att användas för att förbättra multitasking, eller för att fullt ut utnyttja Apples applikationer, som inte verkar vara föremål för denna begränsning. De flesta användare som vill utnyttja RAM-minnet och lagringen av de mest kraftfulla iPads tenderar dock att vara proffs eller kreativa som kör appar från tredje part. Och som därför inte kommer att kunna dra full nytta av det kvalitativa språng som teoretiskt sett erbjuds av nuvarande iPad Pro.

De goda nyheterna kan dock komma från Worldwide Developers Conference (WWDC21) som väntas nästa måndag. Cupertino-företaget bör framför allt tillkännage iPadOS 15 där. Om vi ​​vet att den här OS-uppdateringen på djupet bör modifiera användargränssnittet för iPad, hoppas utvecklarna också att detta kommer att vara möjligheten för Apple att frigöra potentialen hos iPad Pro, vilket är fortfarande till stor del underutnyttjad trots utmärkt hårdvara.

Källa: MacRumors

Relaterade Artiklar

Back to top button