Audacity: tips, råd och handledning

Audacity lanserades 1999 av Dominic Mazzoni och Roger Dannenberg från Carnegie Mellon University och erövrade snabbt ljudredigerarnas värld. Det måste sägas att programvaran är en gratis ljudredigerare och inspelare med öppen källkod som är funktionsrik och enkel att använda. Tillgänglig på Windows, Mac, Linux och andra operativsystem, den körs på nästan vilken dator som helst. I synnerhet erbjuder den utmärkt ljudinspelnings- och redigeringskvalitet.

audacity handledning

Mycket mångsidig, Audacity låter dig spela in från vilken extern källa som helst. Du kan spela in direkt från mikrofoningången på din dator eller från ett externt ljudgränssnitt. Du kan justera ljuden med fantastiska redigeringsverktyg och plugins. Vi erbjuder dig några handledningar för att upptäcka programvaran, lära dig hur du spelar in och redigerar bättre. Följ ledaren !

Hur kommer man igång med Audacity?

Att hitta runt ljudredigerare är inte alltid lätt. För många funktioner, dålig ergonomi eller otydlighet i displayen kan avskräcka mer än en användare.

Låt dig inte luras av dess lite “old school” visuella gränssnitt, huvuddragen i Audacity är väl framhävda. För att komma igång med programvaran är det fortfarande bättre att lära känna dess olika sektioner och att känna till några av de grundläggande funktionerna.

Hitta vår serie självstudier för att komma igång med Audacity:

Hur kommer man igång med Audacity?

Hur laddar man ner Audacity?

Hur skapar man ett Audacity-projekt?

Hur hanterar man Audacitys verktygsfält?

Hur redigerar man snabbt på Audacity?

Hur väljer du dina enheter på Audacity?

Hur hanterar man spår, kanaler och klipp på Audacity?

Hur väljer man spår på Audacity?

Hur spelar man in på Audacity?

Naturligtvis är inspelning en viktig funktion för Audacity. Programvaran är mycket mångsidig i detta avseende. Det låter dig spela in ljud från din dator, externa mikrofoner, instrument etc.

Öka volymen utan att orsaka klippning, ta automatiskt bort långa tystnader, dela upp ett ljud i separata spår… Lär dig hur du gör rätt inställningar för att spela in ordentligt.

Hitta vår serie handledningar för inspelning med Audacity:

Hur spelar man in på Audacity?

Hur man spelar in med datormikrofon på Audacity?

Hur testar man en inspelning på Audacity?

Hur spelar man in en dator med Audacity?

Hur delar man upp en inspelning i separata spår på Audacity?

Hur programmerar man en inspelning eller aktiverar den med ljud på Audacity?

Hur ökar man volymen på en inspelning på Audacity?

Hur sparar och exporterar jag på Audacity?

Hur redigerar man på Audacity?

Vill du jobba på ditt ljud för att få resultatet närmast det du vill ha? Du måste gå igenom en del redigeringsarbete. Det är bra, Audacity har många inbyggda funktioner. Till exempel för att uppnå toningseffekter, korrekt latens eller till och med för att mixa flera ljud.

Audacity stöder även effektplugins som LADSPA, LV2, Nyquist, VST och Audio Unit. Så många möjligheter att skapa nya effekter till exempel. Du kan importera och exportera i formaten Ogg Vorbis, FLAC, AAC och AC3 via FFmpeg-biblioteket. Det låter dig exportera ljudfiler i andra okomprimerade format, som WMA, AIFF eller Au.

Observera att för en inspelning gjord från den inbyggda mikrofonen på en dator är det bättre att exportera i MP3 för att minska storleken på den färdiga filen. WAV-formatet rekommenderas mer för okomprimerat ljud av hög kvalitet.

Hitta vår serie handledningar för redigering med Audacity:

Hur redigerar man på Audacity?

Hur förkortar man tystnaderna på Audacity?

Hur tar man bort bakgrundsljud i Audacity?

Hur tonar jag ut i Audacity?

Hur hanterar man latens på Audacity?

Hur skapar man en loop på Audacity?

Hur skapar man reverb på Audacity?

Hur konfigurerar jag spåren på Audacity?

Hur skapar man en ljud-CD på Audacity?

Hur installerar man VST-plugins med Audacity?

Hur installerar man FFmepg på Audacity?

Hur installerar man Lame MP3-codec på Audacity?

Relaterade Artiklar

Back to top button