Att förutsäga ankomsten av en solstorm kan rädda många liv

Forskare Gabor Toth från University of Michigan letar efter ett sätt att förutsäga händelser som inträffar före solstormar. Han och hans team vill använda dessa förutsägelser för att skydda jorden från potentiellt katastrofala rymdväderhändelser.

Att hantera ett extremt rymdklimat kan vara en katastrof för mänsklighetens överlevnad. En sådan händelse skulle vara resultatet av en kraftig solstorm. Det skulle inte skada oss direkt, eftersom vår atmosfär skyddar våra kroppar från den skada den kan göra på våra kroppar, men de övre lagren av jordens atmosfär och jordens magnetosfär kan påverkas.

En kraftfull solfläck har potential att steka vilken elektronisk apparat som helst och riva ner elnät runt om i världen. Lyckligtvis har vi inte upplevt en så intensiv rymdväderhändelse sedan dess 1859.

Du kanske har hört talas om det som kallas händelsen Carrington från 1859. Det kommer från en kraftig solstorm som har ödelagt Landa bestrålar den med solplasma. Han stekte i telegraftrådar och den producerade så ljusa norrsken över hela världen att det kändes som dag till och med långt in på natten.

Det kan vara mycket farligt nuförtiden

Modern teknik (som telegrafen) var knapp 1859. Men en solstorm idag, av samma magnitud som stormen från Carrington Event, skulle få mycket större konsekvenser. Vår värld är nu full av teknik.

I ett modernt evenemang i Carrington-stil skulle elektronik och elnät friteras, positioneringssystem som i GPS avbruten och höghöjdsastronauter och flygresenärer skulle drabbas av vindbyar solstrålning.

Toth sa: “.”

Här pga Toth och hans team vill hitta ett sätt att ha en mer avancerad metod för att analysera situationen i förväg. Nuvarande datormodeller ger endast ca 30 minuters varsel. Toths team vill förlänga tiden upp till tre dagar för tidigt.

Relaterade Artiklar

Back to top button