Att dela din GPS-plats gör dig mer utsatt än du tror

Nu, vad är GPS egentligen? Eller snarare, vad står dess akronymer för? De motsvarar Global Positioning System . Detta positioneringssystem har sitt ursprung i USA och under årens lopp har det inte upphört att vara gynnsamt för det. Går man tillbaka lite, fram till 1980-talet, hade detta system en begränsad räckvidd. Den var tillgänglig för uteslutande militär användning. Situationen förändrades när Ronald Reagan, dåvarande landets president, bestämde sig för att publicera den för världsomspännande användning.

Flödesschema

GPS fungerar med satelliter som sänder radiosignaler innehållande data från sina respektive platser. Utöver det rapporterar de sin nuvarande status och den exakta tiden. Detta tack vare de inbyggda atomklockorna. Alla radiosignaler som sänds ut av satelliten färdas genom rymden med nästan ljusets hastighet, eller nästan 300 000 kilometer per sekund.

När den rör sig mot jorden, en gps-enhet tar emot radiosignaler från satelliten och börjar “notera” den exakta tidpunkten när dessa signaler nådde enheten. Denna information är grunden för att beräkna ditt avstånd från satelliten i ditt synfält. Slutligen, när GPS-enheten bestämmer sitt avstånd från minst fyra satelliter, använder den geometri för att bestämma sin position på jorden i tre dimensioner.

Men hur används den av min mobil? Den här enheten använder GPS-genererad data för att triangulera och bestämma din nuvarande plats och tid. Tidigare har vi sagt att det behövs minst fyra satelliter för att bestämma GPS-positionen. Exakt, den fjärde satelliten används för att bestämma höjden, så att du kan få din geolokaliseringsdata på en karta genom att endast ange de andra tre.

Vi vet att en av stora batterikonsumenter mobil är platstjänster, det vill säga GPS. En av de främsta anledningarna är användningen av AGPS (eller Assisted Global Positioning System) som matar på traditionell GPS-data utöver data som tillhandahålls av mobiltjänstleverantören du använder.

På så sätt har leverantören du använder för att ha mobildata bland annat information om din geolokalisering eftersom din mobil ständigt är i kontakt med cellerna som ger signalen. Detta gör att få platsen mer exakt och sker nästan i realtid. Detta är inte fallet med själva GPS:en, vars platsinformation tar nästan en minut att uppdatera. Detta kombinerade AGPS-system är mycket snabbare än att bara använda GPS eftersom det triangulerar oss baserat på mobiltelefonantennen vi är anslutna till.

GPS är ganska användbart, vad är det värsta som kan hända?

Vi tror inte att du bara har en app som använder data som erhållits från din platsinformation via GPS eller AGPS. Men snarare med flera, som Google Kartor , Facebook , Instagram , Tick ​​tack och många andra appar som kräver platstjänster. Stora företag tycker att det är särskilt användbart att kunna få tillgång till information om var du är nu, platser du besöker ofta, vilken tid du åker hemifrån, vilken tid du lämnar jobbet eller college och mer igen. Allt detta bidrar till att vår användarupplevelse är tusen gånger mer personlig än normalt, och det uppskattar vi faktiskt. Man kan inte förneka det!

Det man måste tänka på är att vi blir allt mer utsatta och det är en alarmerande risk. Inte bara online utan i verkligheten. Om vi ​​inte har full kontroll över våra enheter, som på ett eller annat sätt kräver GPS eller AGPS för att fungera, är din säkerhet och integritet i fara. Att en cyberkriminell lyckas följa i dina fotspår och bli offer för en attack är bara en av riskerna. Miljontals cyberbrottslingar kan få tillgång till hela ditt dagliga liv helt enkelt genom att aktivera platstjänster i praktiskt taget alla appar.

Vårt främsta råd är enkelt: om en ansökan behöver inte platstjänster ge bara inte den tillåtelsen. Eller om du har gett det tidigare och vill kontrollera den aspekten av en eller flera appar, kan du gå till mobilinställningar och gå till apphanteraren för att hantera dessa behörigheter. Om du kommer åt den här menyn kommer du att bli ganska förvånad över de dussintals applikationer som ständigt matar på din plats.

Relaterade Artiklar

Back to top button