Att (åter)bli anonym på Internet, 2020-talets nya trend?

Sammanfattning
  • 2010-talet, uppkomsten av ett nytt Internet nu kritiseras
  • Anonymitet, det nya coola
  • Medvetenhet

anonymitet sekretess banner #skiva

Efter uppkomsten av sociala nätverk på 2010-talet skulle 2020-talet placeras under anonymitetens tecken. Säkra meddelanden, pseudonymer, foton som inte visar ett ansikte, gen Z skulle flytta bort från ljuset från Instagrams spotlights för att gynna små privata utrymmen.

Det är i alla fall vad som framgår av en artikel av Atlanten, som undersökte detta fenomen med en återgång till det “gamla” Internet av den nya generationen, den före sociala nätverk. Viljan att existera annorlunda online, säkra verktyg som har blivit lättare att komma åt, politisk medvetenhet, anledningarna till denna förändring i filosofin är flera.

2010-talet, uppkomsten av ett nytt Internet nu kritiseras

Med framväxten av sociala nätverk och en smartphone i varje ficka, såg 2010-talet uppkomsten av ett nytt sätt att existera på Internet. Internetanvändare delade varje sekund sin bild, sin plats, livets ögonblick och allt det där under sitt riktiga namn, både till sina nära och kära och till helt främlingar. Ett tillvägagångssätt som uppmuntras av dessa nya webbplatser, som inte uppskattar användningen av pseudonymer för vissa av dem. Med de konsekvenser som vi vet: journalister fångas upp i diskussioner om grupper som de trodde var privata, politiker hemsökta av gamla publikationer på sina personliga profiler men tillgängliga för alla…

Under dessa år, i en värld där det går att koppla virtuella handlingar till en verklig identitet, har den anonyme nästan blivit en fiende. Han blir ansiktet utåt för 4chan och dess hatiska Gamergate-liknande handlingar, tvivelaktiga subreddits, trakasserier online där dessa människor under pseudonymer skulle dra fördel av de som delar sina liv på nätverken. Till den grad att lagstiftaren engagerar sig, med många lagförslag som försöker bryta anonymiteten på Internet, både på sociala nätverk och i användningen av kryptovalutor. Med bara en fråga i bakgrunden: om du inte har något att förebrå dig själv, varför skulle du vilja gömma dig?

Men 2010-talet handlade också om Edward Snowdens avslöjanden, en växande brist på förtroende för de största teknikföretagen och en ökning av online- och gatuaktivism. Trött, en ny generation verkar därför redo att släppa självreklam och gynna mer begränsade utrymmen, där den kan existera utan att bli granskad hela tiden, och detta, långt ifrån GAFAMs ögon. En trend som underlättas av uppkomsten av nya verktyg och diskussionsutrymmen.

De bästa krypterade e-posttjänsterna, 2022 års jämförelse

Efter avslöjandena av utbredd spionage på vår kommunikation från olika regeringar och företag, ger säkra e-posttjänster alla möjlighet att kommunicera säkert.
Läs mer

Anonymitet, det nya coola

Tio år efter tillkomsten av sociala nätverk undrar en del av den generation som växte upp mest med dem om det verkligen fortfarande är värt det att vara sig själv på Internet. Förutom de få som lyckas uppnå berömmelse och rikedom på detta sätt, de personer som beskrivs i artikeln av Atlanten ibland har intrycket av att inte riktigt lyckas existera i ett digitalt rum där det är möjligt att en framtida arbetsgivare i morgon kommer att be dem att motivera sig för var och en av sina publikationer.

Vi ser alltså återkomsten av gamla sätt att kommunicera. För det mycket personliga Facebook och för det bredare Twitter verkar en viss del av nuvarande användare föredra en däremellan: möjligheten att chatta med främlingar som en Twitter kan ge, men genom att gynna skapandet av en cirkel som motsvarar deras intressen, allt under en pseudonym. Discord, ett snabbmeddelandesystem uppdelat i servrar, fortsätter att ta fart. Vi ser också återkomsten av Tumblr, som föll i onåd efter sin önskan att förbjuda NSFW-innehåll, vars majoritet av nya användare kommer från Gen Z, enligt en talesman som intervjuats av Atlanten. Istället för permanenta YouTube-videor föredrar många användare den tillfälliga Snapchat. Och Reddit och dess små samhällen skapade runt ett gemensamt intressecentrum blir nu en väsentlig del av Internet, till den grad att vissa undrar om forumet inte med kraft skulle kunna bli ett alternativ till traditionella sökmotorer.

Medvetenhet

Men mer än en önskan att existera annorlunda på nätet finns det också en medvetenhet om de olika företagens användning av våra personuppgifter i denna återgång till anonymitet. Snowden-avslöjandena, och senare Cambridge Analytica-affären, gjorde det klart för alla att alla våra handlingar, oavsett vad, är under ständig granskning av regeringar och teknikföretag. Våra oskyldiga e-postmeddelanden kan användas för riktad reklam, våra publikationer blir ett medel för politisk manipulation, vår forskning sätter undantagslöst flera kommersiella företag på vårt spår och varje interaktion är en förevändning för att sälja något till oss. Våra sociala nätverk har granskats av regeringar som är angelägna om att skydda sina länder och av kanske framtida arbetsgivare. För att bekämpa detta var det därför nödvändigt att ta till sig nya vanor.

2020-talet ger nu alla lösningar på vart och ett av dessa problem. Verktyg som en gång verkade vara reserverade för personer med mycket specifika integritetsbehov håller på att bli applikationer som används dagligen av alla. Avsluta Facebook Messenger och WhatsApp, hej Signal och Telegram, två säkra snabbmeddelanden som vinner popularitet varje ögonblick, både i politiska grupper och i vardagen.

De bästa alternativen till Google 2022

Det är en öppen hemlighet, majoriteten av Googles intäkter är baserade på reklam. Så för att göra det mer relevant måste det vara attraktivt och möta användarens specifika behov. Hur uppnår man det? Helt enkelt genom att multiplicera teknikerna för att spåra det senare.
Läs mer

Flera företag har känt hur strömmen vänder och har rusat in i gränsen och erbjuder alternativ till GAFAM, med respekt för integritet och säkerhet, utan att kompromissa för mycket med användarvänlighet och funktionalitet. Vi kan till exempel citera Proton, som nyligen fick en makeover, och som stoltserar med att vara ett trovärdigt alternativ till Mountain View-jätten. Det är inte längre så sällsynt idag att se människor som förvisso är väldigt uppkopplade, men inte nödvändigtvis tekniska, byter ut sin Gmail-adress mot en Proton-adress. Populariteten för VPN-programvara illustrerar också perfekt denna önskan om anonymitet. Från konfidentiell programvara har de blivit de bästa affärspartnerna för influencers, som regelbundet används av allmänheten. Med tekniska framsteg är kryptering inte längre ett fåtal nördars privilegium, utan en grundläggande och viktig funktion för många användare.

GAFAM själva för krig på denna terräng. När Google försöker underlätta riktad annonsering ger Apple, mindre beroende av denna intäktskälla, sina användare verktyg för att undvika det. Att installera adblocker och andra spårningsblockerare börjar bli en nästan automatisk vana för flera miljoner användare, till den grad att vissa webbläsare inkluderar dem direkt i dem medan de implementerar decentraliserade Web3-protokoll.

Efter tio år av en obekväm mellanperiod, där personlig data laddades upp med jämna mellanrum till GAFAM-servrar och där alla delade med sig av varje detalj i sitt liv, verkar utvecklingen vara på väg att vända. Anonymitet blir gradvis en viktig del av det digitala livet igen, och sökandet efter skyddet av sitt privatliv är en väsentlig faktor i valet av sina onlineapplikationer och vanor. En trend som underlättas av enkel tillgång till allt mer tekniskt avancerade verktyg och nya sätt att kommunicera.

Bästa VPN, 2022 års jämförelse

Hur väljer man den bästa VPN? Clubic har testat och jämfört prestanda och säkerhetsnivå för de bästa leverantörerna för att upprätta denna VPN-jämförelse
Läs mer

Källa: Atlanten

Relaterade Artiklar

Back to top button