Återställ förlorade filer i Windows med Shadow Explorer

Det är ganska svårt att förlora data nuförtiden tack vare den allestädes närvarande molnlagringen och ultratillförlitliga media. Men ibland går det väldigt, väldigt dåligt. Det kan vara en ransomware-attack eller en riktad borttagning av en arg släkting.

Oavsett(Oavsett) om varför dina filer nu är borta, in Windows (börjar med Perspektiv ) har en smart funktion som kanske bara räddar dig.

Det heter Volym Skuggkopia och fungerar som en automatisk säkerhetskopieringslösning som automatiskt sparar kopior av filer i bakgrunden.

De flesta användare är helt omedvetna om skuggkopiering, och tyvärr det inbyggda verktyget för att komma åt tidigare versioner i Windows inte speciellt användarvänlig.

Lyckligtvis finns det bra gratis programvara där ute. skuggutforskare , som låter dig granska all data som lagras i skuggkopian. Om du har tur kommer filerna du letar efter fortfarande att finnas där.

Betala(Vänligen) notera att detta skiljer sig från att återställa raderade filer med återställningsprogramvara. Detta inkluderar att återställa data som har markerats för radering. Återställ programvara(Återställ) kan användas parallellt med skuggutforskare .

Utforska skuggkopian

Det första du behöver göra är att ladda ner programvaran och installera den. Både ett traditionellt installationsprogram och en bärbar version av programmet är tillgängliga.

Kör efter installationen skuggutforskare och du kommer att se detta fönster. Den är väldigt lik den klassiska dirigent(Utforskaren).

Allt är ganska uppenbart här. Välj enhet(Välj en enhet ) i det övre vänstra hörnet av fönstret och sedan välj datum(välj ett datum) från rullgardinsmenyn. Om en enhet är vald men ingenting visas i den högra rutan betyder det att Systemåterställning(Systemåterställning) är inaktiverat på ditt system.

Se mitt tidigare inlägg om hur du aktiverar/inaktiverar systemåterställning i Windows s.

De tillgängliga filerna visas nu. Hitta de filer eller mappar du behöver. Om du hittar en du vill behålla, högerklicka bara på den och välj “Exportera(Exportera) » .

Du kommer då att bli ombedd att välja en plats för att spara.

Efter att ha valt en plats för att spara, kommer du att upptäcka att filerna/mapparna levereras säkert till den plats du har valt. Det är så enkelt! Du kan också gå till “Fil”(fil)- “Konfigurera systemskydd”(Konfigurera systemskydd) för att kontrollera de aktuella skuggkopieringsinställningarna.

Detta öppnar i princip ” Systemåterställning(Systemåterställning)” i Windows.

Du måste se till att skyddet är aktiverat för alla enheter som innehåller känslig data som du vill säkerhetskopiera versioner av. Du kan också manuellt skapa en systemåterställningspunkt genom att klicka på ” Skapa(Skapa) ” . Njut av!

Nuförtiden är det ganska svårt att förlora data med allestädes närvarande molnlagring och extra tillförlitliga lagringsmedia. Men ibland går saker väldigt, väldigt fel. Kanske är det en ransomware-attack eller en målmedveten radering av en arg släkting.

Oavsett varför dina filer nu är borta, finns det en smart funktion i Windows (sedan Vista) som kanske bara sparar ditt bacon.

Den kallas för Volume Shadow Copy och den fungerar som en automatiserad säkerhetskopieringslösning som automatiskt lagrar kopior av filer i bakgrunden.

De flesta användare är helt omedvetna om skuggkopian och tyvärr är det inbyggda verktyget för att komma åt tidigare versioner i Windows inte särskilt användarvänligt.

Lyckligtvis finns det en fantastisk gratis mjukvara som heter skuggutforskare som låter dig utforska all data som har lagrats i skuggkopian. Om du har tur kommer filerna du letar efter fortfarande att finnas där.

Observera att detta skiljer sig från att återställa raderade filer med programvaran “återställa”. Det innebär att återställa data som har markerats för radering. Återställ programvara kan användas parallellt med Shadow Explorer.

Utforska Shadow Copy

Det första du bör göra är att ladda ner programvaran och installera den. Det finns både ett traditionellt installationsprogram och en bärbar version av programmet.

När du har installerat, starta Shadow Explorer och du kommer att presenteras med detta fönster. Det ser väldigt ut som den klassiska File Explorer.

Här är saker ganska självförklarande. Välj en enhet längst upp till vänster i fönstret och sedan Välj ett datum från rullgardinsmenyn. Om en enhet är vald, men ingenting visas i den högra rutan, betyder det att Systemåterställning är inaktiverat på ditt system.

Kolla in mitt tidigare inlägg om hur du aktiverar/inaktiverar systemåterställning i Windows.

Nu visas de tillgängliga filerna. Leta efter de filer eller mappar du vill ha. Om du hittar en du vill spara, högerklicka helt enkelt på den och välj Exportera.

Du kommer då att uppmanas att välja en plats för att spara.

När du har valt en plats för att spara, hittar du filerna/mapparna säkert levererade till var du än väljer. Så enkelt är det! Du kan också gå till filKonfigurera systemskydd för att kontrollera dina nuvarande inställningar för skuggkopiering.

Detta öppnar i princip upp Systemåterställning fliken i Windows.

Du vill se till att skyddet är aktiverat för alla enheter som innehåller viktiga data som du vill ha versioner säkerhetskopierade för. Du kan också skapa en systemåterställningspunkt manuellt genom att klicka på Skapa knapp. Njut av!