ASUS ROG Ryujin II 360 recension: när vattenkylning spelar lyxkortet

ASUS ROG Ryujin II 360 © Nerces / Pierre Crochart

ASUS finns i nästan alla sektorer av PC-komponenten och kunde inte lämna kyllösningar åt sidan. Fokuserad på det enda segmentet av vattenkylning AiO, taiwaneserna erbjuder bara avancerade lösningar, till och med “ultra high-end” vilket framgår av denna ROG Ryujin II 360.

På samma sätt som vi erbjuder på RAM-bars, är tanken här att presentera så många kylsystem som möjligt genom “mini-tester”. Vi kommer inte att gå in på oändliga detaljer och föredrar att fokusera på tre nyckelelement: designen och installationen av kylsatsen, dess resultat för att bekämpa processoröverhettning och slutligen den genererade bullerföroreningen.

Element som inte borde utgöra ett problem för ROG Ryujin II 360 och dess Asetek pump / Noctua fläktduo, som inte är främmande för priset som ASUS tar ut: mer än 320 euro för AiO, du måste vara stark.

Sammanfattning

ASUS ROG Ryujin II 360 Datablad

Tekniska egenskaper

Typ av vattenkylning
Processor

Använda sig av
Spelare

CPU-stöd
AMD AM4, AMD sTR4, AMD sTRx4, Intel 1150, Intel 1151, Intel 1155, Intel 1156, Intel 1200, Intel 1356, Intel 1366, Intel 1700, Intel 2011, Intel 2011-v3, Intel 20 AM566, Intel 20

Anslutning(ar)
4 honnålar

Material)
Aluminium, Gummi, Koppar

Bakgrundsbelysning
Ja

Kyl

Minsta rotationshastighet
450 RPM

Maximal rotationshastighet
2000 RPM

Max luftflöde
71,6 CFM

Maximal ljudnivå
29,7dB

Dubbelt torn
Ja

Kullagret
Nej

Värmeledning
Nej

PWM
Ja

toppflöde
Nej

Justerbar hastighet
Nej

AIO kylflänskompatibilitet
360 mm kylare

Pump

Inre
Nej

Fysiska egenskaper

Fläktdiameter
120 mm

Höjd
52 mm

Längd
394 mm

Djup
121 mm

ASUS ROG Ryujin II 360 © Nerces / Pierre Crochart

Ett “stort lyxigt” kit, nästan för mycket

Som vi nyss sa, för designen av sitt ROG Ryujin II 360-kit har ASUS åtminstone tagit hand om utseendet genom att skapa partnerskap med Asetek för pumpen och Noctua för fläktarna. Oundvikligen märks sådana associationer på priset och vår AiO är en av de dyraste för närvarande på marknaden. Som tur är känner vi direkt att ASUS inte gjort narr av världen med ett kit med små lök där allt är noga genomtänkt.

ASUS ROG Ryujin II 360 © Nerces
ASUS ROG Ryujin II 360 © Nerces

Att ställa in bakplatta och fixa distanserna © Nerces

Som namnet antyder är ROG Ryujin II 360 byggd kring en 360 mm radiator. på ena sidan och ett Asetek pumpbaserat block på den andra. Detta block har den goda smaken av att vara mångsidigt och kompatibelt med de flesta uttag på marknaden, både AMD (AM4/5, TR4) och Intel (LGA 115x, 1200, 1700, 2011/3, 2066). Observera att den övertas av en liten fläkt som kan gå upp till 4 800 rpm, där för att kyla pumpen och komponenterna runt uttaget.

ASUS ROG Ryujin II 360 © Nerces
ASUS ROG Ryujin II 360 © Nerces
ASUS ROG Ryujin II 360 © Nerces

Installationen av socket blocket utgör inte mycket mer problem än de andra monteringsstegen © Nerces

Trots avsaknaden av en demonstrationsvideo på tillverkarens webbplats är det ingen raketvetenskap att installera satsen. Naturligtvis måste du ställa in bakplatta och skruva fast de fyra distanserna innan du applicerar vår termopasta (för info, ASUS har redan lagt det) och fixa sockelblocket. Fyra räfflade skruvar kommer för att säkra monteringen och det hela tar knappast mer än några minuter. För att slutföra installationen är det fortfarande nödvändigt att spela lite kabel, men ASUS har gjort det ganska bra.

ASUS ROG Ryujin II 360 © ASUS

En box av typen “central anslutning” är verkligen en del av den. Drivs av SATA, den kan acceptera upp till fyra fläktar och fyra ARGB-element som sedan kan styras av programvara. För att göra detta måste du ansluta de två kablarna som lämnar uttagsblocket: en i USB-C på den lilla dosan och den andra i intern USB 2.0 på moderkortet. Monteringen avslutas med anslutningen av fläktarna till trippeldelaren och anslutningen till en port FLÄKT av moderkortet.

ASUS ROG Ryujin II 360 © ASUS
ASUS ROG Ryujin II 360 © ASUS

Sockelblocket är perfekt genomtänkt: kablarna kommer inte i vägen det minsta © ASUS

Monteringen är inte bara väldigt enkel, utan ASUS har också lyckats se till att kabeln förblir relativt diskret: tack vare den “centrala anslutningen” som enkelt kan stuvas på baksidan av moderkortet. Naturligtvis, innan vi testar odjuret, måste vi prata om mjukvara eftersom ASUS för att hantera vår lilla värld tillhandahåller den berömda Armory Crate. Ibland lite nyckfull – vissa buggar – det senare erbjuder en hel del alternativ.

ASUS ROG Ryujin II 360 © Nerces

En del av gränssnittet är tillägnad uppdateringsverktyg och en flik sammanfattar den aktuella situationen. Du kan leka med lamporna anslutna i ARGB, men även och framför allt justera uttagsblockets LCD-skärm: det är möjligt att få det att visa vackra saker eller massor av användbar information. Slutligen erbjuder gränssnittet också många alternativ för att automatiskt eller manuellt hantera ökningen av pumpens eller fläktarnas effekt. Enkelt och effektivt.

ASUS ROG Ryujin II 360 © Nerces
ASUS ROG Ryujin II 360 © Nerces

Kontrollpanelen och fläkthanteringsgränssnittet © Nerces

Temperaturer och buller

Testuppsättning

 • Moderkort: ASUS ROG Maximus Z690 Hero
 • Processor: Intel Core i9-12900K
 • Minne: Kingston Fury DDR5-4800 CL38 (2x 16GB)
 • Grafikkort : ASUS TUF RTX 3080 Gaming OC
 • System SSD: Kingston KC3000 2TB PCIe 4.0
 • Utfodra : ASUS ROG Strix 850G
 • Kylpasta : Termisk Grizzly Hydronaut

För att utvärdera kyllösningarna, för den första serien av tester, blockerade vi CPU:n på 125 watt innan vi bytte den till 241 watt för den andra. Sedan körde vi den i 60 minuter på Cinebench R23 multi-core och varje gång mätte vi temperaturen medan fläktarna stod på 25 %, 50 %, 75 % och slutligen 100 % effekt.

ASUS ROG Ryujin II 360 © Nerces

Temperaturer @ 125 Watt TDP

Vi börjar våra tester på Core i9-12900K som fastnat på “bara” 125 watt. Tanken är uppenbarligen inte att få ASUS-satsen på knä, utan snarare att kontrollera dess goda beteende och dra fördel, hoppas vi, av drift med minskad ventilation.

Kylare - Temp@125W © Nerces

Även om vi nödvändigtvis ångrar att vi såg CPU:n överstiga 70°C när ventilationen är inställd på 25 %, är resultaten i linje med vad vi förväntade oss och du kan generellt njuta av en cool processor utan att lägga alltför mycket stress på ASUS ROG Ryujin II 360 .

Temperaturer @ 241 Watt TDP

Ännu viktigare, prestandan hos AiO mot en kraftkrävande processor var efterlängtad. Det är i denna typ av situation som en lösning som ROG Ryujin II 360 kan uttrycka sig fullt ut och… den försätts till och med i svårigheter!

Kylare - Temp@241W © Nerces

Vår testplattform är inte exakt i linje med vad vi hittar i ett välventilerat hölje, men vi ser att under kraftig påfrestning stiger processorn till 87°C trots att ventilationen i ROG Ryujin II 360 är på max. ASUS kylare är fortfarande en av de bästa som har passerat genom våra händer.

Ljud

Med stöd av Noctua-fans är ROG Ryujin II 360 dock inte den tystaste av lösningarna som passerat genom våra händer. “Fel” i valet av Noctua, modeller som kallas ” industriell kraftfullare, men också högre än österrikarens populäraste modeller.

Kylare - RPM © Nerces

Det är också intressant att notera att trots ARGB-orienteringen av ROG Ryujin II 360 är dessa fläktar inte utrustade med några lysdioder: det kommer att vara nödvändigt att ändra dem för att lysa upp datorn. Officiellt är de kapabla till 450 till 2 000 rpm, värden som vi kunde verifiera i våra tester.

Kylare - olägenheter © Nerces

Värden som därför inte tillåter ROG Ryujin II 360 att vara den tystaste, men låt oss inte glömma att AiO:s totala kraft låter den nöja sig med 25 eller 50 % effekt för att nå samma prestandanivå. . Observera också att bortom siffrorna levererar fläktarna ett relativt tråkigt ljud, vilket inte är särskilt irriterande.

ASUS ROG Ryujin II 360 © Nerces

ASUS ROG Ryujin II 360, anser Clubic

ASUS ROG Ryujin II 3608

En dyr lösning, ROG Ryujin II 360 känns nästan som en lyxprodukt. Faktum är att vi också kommer att hitta effektiva för betydligt mindre, men vi måste göra ett kryss på fördelarna som gör denna ASUS-produkt till ett exceptionellt kit. Vi tänker förstås först på denna LCD-skärm som vi kan justera som vi vill.

För att få “nivå” med denna vackra skärm finns en version av ROG Ryujin II 360 med ARGB-fläktar. Tyvärr är dessa inte längre designade av Noctua och vi förlorar därför garantin för tillförlitlighet från det österrikiska varumärket. Tillförlitlighet som, lika mycket som prestanda och finish, är ett av ledorden för denna AiO som garanteras i sex långa år av dess tillverkare.

Mest

 • Utmärkt prestanda
 • Bra hastighet/ljudbalans
 • Fantastisk 3,5″ LCD-skärm
 • Excellence of the 3 Noctuas
 • Lyckad montering och efterbehandling
 • Bekväm anslutningsbox
 • 6 års garanti

De mindre

 • “Extra lyx” prissättning
 • Högt vid hög effekt
 • Mindre mjukvaruproblem

329,99 €

329,99 €

Relaterade Artiklar

Back to top button