Astronomer upptäcker ett nytt sexfaldigt stjärnsystem

En multipel stjärna är ett stjärnsystem som består av tre eller flera stjärnor som visas, från jorden, nära varandra på himlen. De flesta av multipelstjärnsystemen är trippelstjärnor, men det finns också fyrdubbla, femdubbla, sexdubbla stjärnsystem, etc. För bara några dagar sedan går upptäckten av ett nytt sextuppelt stjärnsystem, bestående av sex stjärnor, tillbaka.

Att upptäcka existensen av detta sexdubbla stjärnsystem var en grupp astronomer från NASA Han föddes i SETI-institutet. Fyndet rapporterades i en studie publicerad i förtryckarXiv. Forskningen i fråga är resultatet av analysen av de data som samlats in av rymdteleskop TESS av NASA som tillät att belysa existensen av TYC 7037-89-1. Specifikt bearbetades data som samlats in av teleskopet med hjälp av en viss programvara baserat på a neuralt nätverk i sin tur utformad för att upptäcka förmörkande binära stjärnor.

Detta komplexa sexdubbla stjärnsystem presenterar tre binära delsystem denominerade A, B och C presenterar en omloppsperiod som kan pågå från en till åtta dagar. I synnerhet kretsar spår A runt spår C med en period på flera årmedan spår B kretsar kring det fyrdubbla systemet AC med en period på annorlunda tusentals år. Det fantastiska är att alla tre spåren räcker Justerat med vår uppfattning för att se förmörkelse från dem alla.

Det är inte det första sexdubbla stjärnsystemet som har upptäckts, men det är det definitivt en av de mest komplexa eftersom vart och ett av de binära systemen som utgör det i sin tur är ett förmörkande binärt system. Astronomernas mål är nu att ännu bättre förstå hur detta stjärnsystem hålls samman av lika många komplex gravitationsfält.

Relaterade Artiklar

Back to top button