Astronomer löser mysteriet med Jupiters saknade länk

Astronomer har upptäckt varför Jupiter, nämligen Jupiterhon har inte ringar som andra planeter, speciellt Saturnus. Saturnus ringar är till stor del gjorda av is, varav en del kan ha kommit från kometer som också är gjorda av is.

“Konstigt att Jupiter inte har ännu mer slående ringar som skulle göra Saturnus på skam”, säger Stephen Kane, en astrofysiker vid University of California, Riverside. “Om Jupiter hade dem skulle de verka ännu ljusare för oss, eftersom planeten är mycket närmare än Saturnus.” Anledningen till frånvaron av Jupiters ringar är relativt enkel: dess enorma månar hindrar dess bildning. Planeten har visserligen mindre ringar, som Neptunus och Uranus, men de är inte lika stora som Saturnus och är därför svåra att se med traditionell stjärnskådningsutrustning.

Jupiter: löste mysteriet med dess ringar tack vare vissa tekniker

Forskarna utförde en datorsimulering av Jupiters banor och de fyra huvudmånarna som omger den: Io, Europa, Ganymedes och Callisto. “Tack vare ny teknik har vi upptäckt att Jupiters galileiska månar, varav en är den största månen i vårt solsystem, mycket snabbt skulle förstöra alla stora ringar som kan bildas”, förklarade professor Kane. “Massiva planeter bildar massiva månar, vilket hindrar dem från att ha stora ringar.” Som sådan är det osannolikt att Jupiter någonsin har haft ringar under sin livstid.

Jupiters ringar är knappt synliga på de senaste bilderna som släppts av rymdteleskopet James Webb, som också avslöjade bilder av Carina och Southern Wheel Nebulae, en samling galaxer som kallas Stephen’s Quartet, och ett spektrum av ljus från exoplaneten WASP-96b. “Vi kände inte till dessa tillfälliga ringar existerade tills rymdfarkosten Voyager tillät oss att se dem”. “För oss astronomer, [gli anelli] är de blod stänker på väggarna på en brottsplats. När vi tittar på ringarna på jätteplaneter är det ett bevis på att något katastrofalt har placerat det materialet där”.

Relaterade Artiklar

Back to top button