Astra kastar in handduken, det är slutet på krascher för den lilla raketen Rocket 3

Astra Rocket 3 © Astra Space

Med sin katastrofala flygstatistik kunde Astra inte göra sin lilla raket 3 tillförlitlig. Tekniken att lyckas av misstag har sina gränser: pengar behövs i kassan. Så företaget stoppar flygningar 2022 och kommer att försöka få ut en ny generation på marknaden.

Det är inte ett misslyckande, det fungerade inte.

Att gå in i omloppsbana är fortfarande komplicerat

Med tiden hade starten av Astras lilla raket 3-raket blivit underhållning närapå ohälsosam. Faktum är att åskådaren var praktiskt taget garanterad att ha ett “spektakel” med tanke på företagets långa litani av misslyckanden, oavsett om det var under de första sekunderna av flygningen eller på flera hundra kilometers höjd.

En show på bekostnad av ansträngningarna från Astra-teamen, som ändå gör sitt bästa mellan varje flygning för att göra utrustningen mer tillförlitlig, arbetar för att säkerställa både prestanda för denna raket som kan bära några tiotals kilogram i omloppsbana, samtidigt som golvet behålls kostar.

Baserat i Alameda, Kalifornien, i tidigare lokaler för det amerikanska flygvapnet, har Astra kommit en bra bit på vägen sedan sitt första försök att uppskjuta omloppsbana i mars 2020. Men även om företaget använder tekniken “framgång av misstag” och antar de första misslyckandena, de senaste två åren har varit kostsamma: fem misslyckanden på sju flygförsök, inte medräknat den första bärraketen som förstördes under en brand på uppskjutningsplatsen.

Astra i fara?

Trots sina framsteg är Astra ett börsnoterat företag som behöver mycket pengar för att etablera sig på en marknad för små bärraketer som fortfarande är mycket konkurrenskraftig. Speciellt eftersom Chris Kemp, grundaren av Astra, ursprungligen planerade att skjuta upp sina raketer ” flera gånger i veckan “, eftersom skjutningarna faktureras endast några miljoner dollar till kunderna. Kunder som är mycket sällsynta med tanke på felfrekvensen…

NASA själv (ökänt för att heja på inhemska företag, även när fel uppstår) undersöker fortfarande den senaste feltändningen, uppskjutningen av två TROPICS väderobservationssatelliter. I detta sammanhang “konsumerade” Astra 48 miljoner dollar under andra kvartalet 2022… och det finns bara 200 miljoner kvar i kassan. Så det behövs en radikal förändring för att säkerställa att företaget håller sig flytande.

astra raket 0006 misslyckande © Astra Space/Nasaspaceflight

Fler reservdelar och färre raketer

Företaget har därför beslutat att upphöra med raket 3-uppskjutningar och att inte förbinda sig till nya starter i slutet av 2022. Som ett löfte arbetar Astra istället med att sätta upp sin nästa generation (den mycket inspirerade “Rocket 4”), vilket kommer att kunna transportera upp till 600 kg nyttolast i låg omloppsbana för ett pris som, i enlighet med Astras historia, kommer att trotsa all konkurrens.

Debuten av den nya lanseringen 2023 kommer att följas med uppmärksamhet, även om företaget redan bekräftar det: man förväntar sig majoriteten av nästa års intäkter från försäljningen av små elmotorer tack vare förvärvet av nystartade Apollo Fusion. Ett intressant spår, när verksamheten med små bärraketer är mer komplex än någonsin…

Källa: Rymdnyheter

Relaterade Artiklar

Back to top button