Asteroider: mystiska fragment som går tillbaka till miljarder år har hittats

De asteroider de har alltid fascinerat mänskligheten och forskare som med tiden vågat söka efter ett universellt svar på astronomiska fenomen. Inte mycket är känt om vad som händer på höga platser med människor som i själva verket är åskådare. Men så mycket kan göras åt det studie av meteoriter att med analysen gjord av experter som Peter Jenniskens, astronom vid SETI-institutet, hittar nya idéer för en tydligare förståelse av tidigare händelser.

Experten som leder ett team av forskare upptäckte 23 meteoriter på savannerna i Central Kalahari Game Reserve i Botswana. Laboratorieanalyser har med absolut säkerhet bekräftat att det är så fragment av asteroider kommer från Vesta. Två av dem, som kommer från den massiva asteroiden Vesta, korsade den afrikanska himlen den 2 juni 2018 innan de träffade marken i Botswana.

Asteroider: ny upptäckt

Som Jenniskens tydligt förklarade inträffade två gigantiska effekter på Vesta för miljarder år sedan. Detta resulterade i skapandet av flera asteroider av vilka några klassificerades som stor och farlig. Bland dessa finns också det välkända LA 2018 som landade i Botswana. Data från SkyMapper Southern Survey i Australien har också fastställt himlakropparnas dimensioner för diametrar på cirka 1,5 meter för solreflektioner lika med 25 %.

Den första meteoriten hittades efter fem dagar och klassificerades som tillhörande Howardite-Eucrite-Diogenite (HED) meteoritgruppen. Enligt forskarna värmdes materialet den är gjord av först upp av en stor påverkan på Vesta för cirka 4,23 miljarder år sedan och kom sedan från universum till jorden efter ett andra nedslag.

Ytterligare 22 små meteoriter hittades i fortsättningen av forskningen med den senaste upptäckten som erhölls med expeditionen ledd av Fulvio Franchi från BIUST och som också anses vara en del av asteroiden 2018 LA. Dess vikt: 92 gram.

Relaterade Artiklar

Back to top button