Asteroiddagen: ESA drar tillbaka från sina prognoser en potentiell kollision 2052

asteroid 2021 QM1-detektion större risk © ESO/O. Hainault

Den 30 juni är den internationella dagen asteroider ! Vid detta tillfälle beskriver European Space Agency sin jakt på den mycket diskreta asteroiden “2021 QM1” för att ta reda på om den utgör en risk för kollision med jorden 2052. Få inte panik, den här kommer att undvika oss. Bevakningen fortsätter…

Och vår kunskap om asteroider förbättras.

I ” Riskområde »?

Som mer än ett dussin små asteroider varje sommarnatt har Mount Lemmon Observatory i Arizona upptäckt och klassificerat 2021 QM1 som objekt nära jorden. När den upptäcktes var det särskilt viktigt att verifiera att det verkligen var en ny asteroid, och att den inte var på nära kollisionskurs. Omedelbart efter deras upptäckt finns det hur som helst för många osäkerheter om asteroidernas omloppsbana för att förutse deras exakta väg i årtionden.

Detta kräver sekundära observationer, som regelbundet schemaläggs och till och med automatiseras. Tyvärr för 2021 QM1, eftersom dess bana fick grader av säkerhet, flyttade den upp på “risklistan”, med en låg (men ihållande) sannolikhet för kollision med vår planet 2052.

Stora teleskop till undsättning

Ju fler risker en asteroid utgör, desto mer försöker de olika internationella organen att observera den för att förfina prognoserna. Problem, för 2021 QM1 fick vi vänta månader. Den lilla asteroiden, cirka 50 meter i diameter, var mycket dåligt placerad i förhållande till jorden: den passerade på andra sidan solen. Ingen stor sak, så vänta bara på att den dyker upp igen för att bekräfta sin bana, eller hur?

Det är inte så enkelt. För på den tiden var 2021 QM1 väldigt långt från jorden… Och den passerade framför Vintergatan, ett ljust område som gör observationer svåra. Så svårt att den tog hjälp av Very Large Telescope (VLT) och en av dess speglar 8 meter i diameter! VLT kunde äntligen upptäcka att den den 24 maj 2021 blev den asteroiden med den svagaste synliga signaturen som kunde detekteras från jorden! Det tog mycket ansträngning… För att bekräfta att den lilla asteroiden i slutändan inte skulle utgöra ett kollisionsproblem, varken nu eller 2052.

En noggrant granskad lista

Det finns 1 378 asteroider kvar på listan som upprätthålls av ESA, de allra flesta har extremt låg sannolikhet för nedslag. De få återstående enheterna har antingen diametrar som är mindre än 10 meter vilket gör observation och därför beräkningen av deras banor svår, eller extremt avlägsna horisonter för deras nära passager. Inga farliga asteroider listas idag med hög sannolikhet för nedslag.

Slå inte upp © Netflix

30 juni är Asteroidens dag (Asteroidens dag), till minne av den imponerande Tunguska-effekten i centrala ryska Sibirien den 30 juni 1908, som fortfarande är en av de största registrerade nedslagen i modern historia. Det här är en möjlighet att lära sig mer om dessa små kroppar i vårt solsystem, som uppgår till miljoner och för vilka upptäckts- och identifieringsinsatser har accelererat i ett decennium, särskilt för kryssare som befinner sig nära jorden.

Källa: ESA

Relaterade Artiklar

Back to top button