Asteroid: mycket oro för risken för nedslag. Här är datumet

Kallas 2009 JF1 och har varit under noggrann observation sedan maj 2009. Detta asteroid det verkar vara på vägen som riskerar att drabbas av jorden. Hur sannolikt är det att det faller på vår planet och i så fall vilka faror kan vara? NASA skulle också ha förutspått en ev datum för påverkan.

En asteroid på kollisionskurs med jorden. Här är datumet för påverkan

Det finns alltid en viss oro för att en himlakropp kan träffa jorden och orsaka apokalyptisk skada. Det är faktiskt asteroiden i fråga blygsam storlek. I själva verket är dess diameter mellan 7 och 24 meter. Dessa nyheter ger redan goda förhoppningar om att det inte skulle få några farliga konsekvenser, om man antar en kollision med jorden.

I grund och botten, på grund av sin storlek, passerar genom atmosfären skulle smula sönder i stora drag. Nedslaget skulle orsaka lite mindre än vad som hände med den lilla asteroiden som föll i Kina den 22 december förra året. Icke desto mindre förväntas kollisionshastigheten för 2009 års JF1 vara cirka 27 kilometer per sekund.

Dimensionerna som uppnås med friktion i kombination med hastighet antar en kraft som är 25 gånger starkare än kärnexplosionen i Hiroschima. Det bör dock noteras att vi talar om rörelseenergi. Det betyder att asteroiden med största sannolikhet borde sönderfalla ungefär 40 km innan att röra marken. Bara en svag skulle komma till jorden stötvåg och några små fragment.

En annan viktig faktor som lugnar alla är den låga sannolikheten för påverkan. I grund och botten NASA skulle ha räknat ut att 6 maj 2022 ska byta till 12 miljoner km om från vår planet. Kan det finnas en kollisionsrisk? Ja, men enligt NASA är sannolikheten 1 på 4 tusen. Så många som tänkte på ett katastrofalt 2021 tack vare Nostradamus och Baba Vanga kan sova lugnt.

I grund och botten borde denna lilla asteroid inte väcka för många bekymmer om inte mycket nyfikenhet och mystik för ett universum som ännu inte har upptäckts.

Relaterade Artiklar

Back to top button