Asteroid kraschar i full fart på Jupiter: video tagen av en slump från en …

Jupiterden största planeten i solsystemet har just varit träffad av en asteroidvar nedslaget så våldsamt att det filmades från vår planet med en videokamera.

Astronomen John McKeon han observerade Jupiter med en teleskop i Irlandnär han fångade denna fantastiska time-lapse-video som visar ett föremål som träffar planeten. McKeon spelade in månarnas väg Jupiter Io Och Ganymedes med ett teleskop Schmidt-Cassegrain från 11 tum och hans ASI120mm kamera när han märkte explosionen

“”, han skrev McKeon i en beskrivning av YouTube-videon.

Även om det fortfarande är för tidigt att veta de exakta detaljerna om Jupiterkraschen, är asteroidexperten från NASA Paul Chodassom leder Centrum för jordnära objektstudier av byrån kl Jet Propulsion Laboratory i Pasadenai Kaliforniensa han att den skyldige kunde vara en asteroid storleken på en byggnad.

“” berättade Chodas för Space.com över telefon.

Det är ännu inte klart vad som träffade Jupiter, men nedslaget fångades även av Gerrit Kernbauer från Mödling, Österrike enligt Phil Plait från Bad Astronomy, som publicerade Kernbauers YouTube-video av påverkan. Enligt Plait, denkollisionen inträffade klockan 00:18eller strax efter midnatt, den 17 mars.

Kernbauer använde ett teleskop Skywatcher Newton 200/1000 för att fånga en video av påverkan.

“”, skrev han i sin beskrivning av videon. “.”

En aldrig tidigare skådad påverkan

Som Kernbauer säger, det är inte första gången som Jupiter träffas av en rymdsten.

“”, han sa Chodas. “

Mellan 16 juli och den 22 juli 1994fragment av kometen Shoemaker-Levy 9 är kraschade in i Jupiter. Nedslagen lämnade stora ärr synliga i månader även genom ett litet teleskop.

Medan astronomer såg kometen Jupiter krascha Skomakare-Levy 9 från jorden, den NASA:s rymdfarkost Galileosom vid den tiden var på väg till Jupiter, fångades extraordinära bilder av kollisionen. Rymdteleskopet Hubble inspelade vyer av nedslag vid olika våglängder, medan NASA han använde sin Deep Space Network att plotta i radiostörningar i bältet av strålning från Jupiter.

Relaterade Artiklar

Back to top button