Asteroid kontra jorden: Kina kommer att försöka avleda en

Kina har tydliga idéer: att avleda omloppsbanan för en farlig asteroid med en kinetisk påverkan. Målet är att verifiera effektiviteten av detta planetariska försvarssystem. Uppdraget kommer att aktiveras till 2025 och det kommer att vara väldigt likt projektet PIL av NASA (Double Asteroid Redirection Test), som syftar till att ändra den lilla asteroidens bana 65803 Dimorphos kretsar kring en större asteroid, 65803 Didymos.

Det nya uppdraget tillkännagavs av Dr. Wu Yanhua, biträdande direktör för China National Space Administration (CNSA). Den senare uppgav att varningssystem kommer att ställas in för att avlyssna “rymdstenar“Potentiellt riskabelt, ett övervakningssystem och effektplanering.

Asteroid on Earth: det kinesiska projektet som syftar till att rädda mänskligheten

Skillnaden med DART ligger i målet. Kineserna pekar på en asteroid potentiellt farliga, även om det ännu inte är klart vilken. Att avvika en mycket stor asteroid, som en kropp med en diameter på 150 meter som närmar sig jordens omloppsbana på mindre än 7,5 miljoner kilometer, kan till och med vara kontraproduktivt. Detta beror på att det till och med kan ta en farligare bana och kinesiska forskare vill undvika det.

Övervakning och katalogisering kommer att vara viktigt för Kina. Dessa är två nyckelelement för att stävja en pest som har hotat jorden i 66 miljoner år. Trots de planetära försvarssystem de fortfarande befinner sig på tidiga experimentstadier, stora framsteg görs. Att skydda mänskligheten är prioritet för forskare, som hoppas att cyberpåverkan kommer att fungera för att sparka igång planeten farliga föremål.

Relaterade Artiklar

Back to top button