Asteroid Didymo: Mycket nära århundradets sammandrabbning

Mindre än 4 dagar till den mycket diskuterade sammandrabbningen mellan NASA-sonden PIL och Dimorphos, månen avasteroiden Didymo. Vi är på väg att bevittna en anmärkningsvärd händelse: den 27 septemberför första gången någonsin kommer rymdfarkosten att försöka ändra banan av asteroiden. Kommer han, eller hur? Under tiden, låt oss ta reda på alla detaljer.

Asteroid Didymo:

Guppet mellan PIL och asteroidens naturliga satellit Dimorphos (månen). Didymokommer att äga rum under natten mellan 26 och 27 september (1:14 italiensk tid), 11 miljoner kilometer bort från jorden och med en hastighet av ungefär 24 000 km/h. Äntligen, efter tio månader, kommer rymdfarkosten tillverkad av NASA (American Space Agency) att sätta igång, men det kommer inte att vara ett hot mot oss alls. I själva verket är det helt enkelt en konkreta bevis som kommer att testa verktygets effektivitet vid behov.

Vad är storlek av asteroiden? den är nästan bred 800 metermedan dess måne, liksom Dimorphos, är mer “liten”: 160 meter i diameter. Sonden PIL istället väger den 610 kilo.

På kommando av sonden kommer det att finnas artificiell intelligens från en dator och tack vare detta kommer det att vara möjligt att avlyssna den lilla asteroidens rörelser och sedan träffa den därefter. Allt kommer att tas upp av en liten italiensk sond, LICIACube (), samt ett 14 kilo tungt föremål som finns inuti DART. Äran för dess förverkligande går till finansieringen och samordningen av den italienska rymdorganisationen. Dessutom, när det närmar sig Didymos, kommer instrumentet att separeras för att återuppta uppdraget i minsta detalj.

Relaterade Artiklar

Back to top button