Asteroid: Denna kommer att passera nära jorden inom kort

Unik händelse 2021: enligt de senaste ryktena kommer nära jorden att passera med en häpnadsväckande hastighet asteroidsom tar namnet på 2001 FO32. Dess diameter är cirka 1 kilometer och det visar sig vara en av de största himlakropparna som har kommit nära vår planet. Även om det finns en grundläggande sak att rapportera: trots att det kommer att bli en nära passage till vår planet, det finns ingen risk för påverkan.

Det är dock fortfarande fantastiskt att lägga märke till den hastighet med vilken den kosmiska stenen rör sig: ca 123 887 kilometer i timmen. Det ögonblick det kommer att vara närmast jorden kommer att vara 21 mars kl 17.03när asteroiden kommer att befinna sig på ett avstånd av 2 016 351 km

Asteroid 2001 FO32: händelsen kommer att hända igen om mycket lång tid

Hastigheten med vilken himlakroppen närmar sig jorden kommer att vara mycket snabb, så mycket att, när den är närmsta punkt, kommer observatörer att använda teleskop på 8 tum eller mer. På så sätt blir det möjligt för dem att upptäcka himlakroppens rörelse i realtid. Faktum är att de så kallade “gårdsobservatorierna” med sina teleskop kan ta 5 till 10 minuter att upptäcka rörelsen av en asteroid eller andra kroppar i rymden.

I alla fall, för blotta ögat kommer asteroiden inte att vara synlig, därför behöver du fortfarande ett ganska kraftfullt teleskop. Dess möjliga identifiering kan ske när den passerar mellan de södra konstellationerna Skorpionen och Skytten. Efter just detta “möte” med vår planet i mars blir nästa på 31 åreller den 22 mars 2052. Så det kommer definitivt att vara värt att titta på.

Relaterade Artiklar

Back to top button