Asteroid 2008 AG33: nära möte med jorden planerad till den 25 maj

Hans namn är 2008 AG33 och det är inget annat än en asteroid med en uppskattad diameter på 350/780 meter. Som NASA förklarar har himlakroppen redan fått kontakt med jordens bana den 28 april med en hastighet av 37 400 km/h vidrör den närmaste punkten till jorden vid 3,2 miljoner kilometer. Men det kan snart dyka upp igen.

Asteroid 2008 AG33: när kommer den nära jorden?

För en vecka sedan talades det om födelsen av en snabba rymdfarkoster ursprungligen från Kina och kapabel att få ner alla hot mot jorden. I väntan på att projektet ska ta form måste vi dock ta itu medännu en himlakropp kommer. Asteroiden 2008 AG33, även om den fortfarande kan verka väldigt avlägsen och inte särskilt farlig, är mer hotfull än den verkar. NASA definierar det, liksom alla rymdobjekt inom 193 miljoner km från jorden, som “objekt nära jorden“och”potentiellt farliga”Eftersom den rör sig snabbt inom 7,5 miljoner km.

I verkligheten är denna asteroid inte “riktigt” farlig, i den meningen att den inte kommer närmare utan kommer att övervakas och studeras noggrant. Det fluktuerar runt vår planet ungefär vart sjunde år, så nästa närflygning kommer att äga rum den 25 maj 2029.

Hur som helst, var säker, eftersom NASA nyligen lanserade DART-uppdrag (Double Asteroid Redirection Test), vilket är avvikelsen för en ofarlig asteroid. Syftet? Att förstå hur mycket vi för tillfället skulle kunna rädda oss själva från en sådan katastrofal händelse och att veta hur vi ska förstå data.

Relaterade Artiklar

Back to top button