Ash vs Evil Dead recension: det kommer att avgöra, serie!

Ash vs. Evil Dead © Starz

När en gammal licens har kommit ut ur formalin av studiorna för att erbjuda en ny film eller till och med en ny serie, är den första (naturliga) reflexen att kisa i misstänksamhet. Jo med dagens serie, nämligen Ash vs Evil Deaddu kan helt gå dit med slutna ögon (inte bokstavligen, var inte dum heller).

Skärmsläckaren[s] S05E09 📺 : Ash vs. Evil Dead

I ett sammanhang där utbudet sett till serier aldrig varit så stort, skärmsläckaren[s] föreslår att vara din guide genom årstiderna. Oavsett om det är en gammal serie som nu är kult, en ny hit eller en mer anonym show, kommer den här kolumnen att hjälpa dig att slösa bort din tid bara i gott sällskap.

Komplettera läsningen av den här artikeln med musiken i serien:


Sammanfattning

Ash vs. Evil Dead Datablad

Information

Kön
Action, skräck, komedi

Prestation
Ivan Raimi, Sam Raimi, Tom Spezialy

Redaktör
Renässansbilder, Starz Originals

Plattform
netflix

Antal säsonger
3

Antal avsnitt (totalt)
30

Klassificering
Rekommenderas inte/förbjudet för barn under 12 år

Ash vs Evil Dead : tillbaka till vänskap

Innan jag börjar har jag en bekännelse att göra. Jag må vara en kulturjunkie, men det kommer säkert att finnas några kultsagor som jag gick igenom under min ungdom, och som jag inte nödvändigtvis tog mig tid att komma ikapp med efteråt. Jo filmsagan om ondskefull död (lanserades 1981, ändå) är en av dem.

Så jag kunde inte riktigt berätta, rent personligen, om serien Ash vs Evil Dead hyllar den Sam Raimi-filmtrilogi som den följer. Men med de senares direkta engagemang i projektet, och de olika positiva feedbacken från fans av den första timmen omkring mig, tycker jag att programmet träffar ganska bra. Denna nödvändiga precision görs, låt oss bli groovy.

Ash vs. Evil Dead © Starz

Ash vs Evil Dead utspelar sig flera decennier efter filmerna, och dess hjälte Ash Williams, fortfarande förkroppsligad av den käcke och uttrycksfulla Bruce Campbell, kommer återigen att behöva rädda världen från ondskans krafter. Jag låter dig själv upptäcka orsaken bakom demonernas återkomst som kommer att tvinga honom att komma ur sin ljuva pension, motorsåg och avsågat hagelgevär i händerna.

Necronomicon som stolsben

Men vår hjälte kommer inte att vara ensam i detta missäventyr, eftersom han mycket snabbt kommer att få sällskap i sin jakt av Pablo (Ray Santiago) och Kelly (Dana DeLorenzo), som tillför en touch av ungdom och välkomnar fräschör till mixen. Och eftersom vi pratar om castingen är det omöjligt att inte i förbigående nämna den återkommande närvaron av Mrs. Lucy Lawless (Xena, Spartacus, Battlestar Galactica…).

Ash vs. Evil Dead © Starz

Även om det nödvändigtvis har en hel del ögon på skräcksidan (en genre som jag dock hatar), med monster, dussintals ägodelar, stressiga scener och mycket gore (vi återkommer till detta nedan), Ash vs Evil Dead är framför allt en komedi. Genom att multiplicera de ofta (mycket) absurda situationerna, de medvetet lågmälda dialogerna och praktiska specialeffekter värda sin ursprungliga inspiration, är showen utmärkt antagen underhållning.

Manusförfattarna till Ash vs Evil Dead har inte monopol på fett skämt

Kreativa team är verkligen inte rädda för att gå överbord och har förmodligen aldrig hört ordet “fastighet”. One-upmanshipen är permanent och total för att locka ofta feta skratt från åskådaren. Denna skyldiga utsvävning leder då och då till ett berättande som kan verka lite trögt och skejta i gryn, men som tur är aldrig länge.

Ash vs. Evil Dead © Starz

Lite gravitation på din groovy?

En del kanske upptäcker (korrekt) att showen överdriver blodet: det finns blod, flygande lemmar och smuts – nästan alla vätskor och mänskliga öppningar som anges används vid en eller annan punkt, nästan en annan. Ash vs Evil Dead är inte en serie att titta på medan man äter eftersom de döda är många, grafiska och fantasifulla, och de mest känsliga kanske inte kan ignorera den.

Lyckligtvis, med sitt 30-minutersformat per avsnitt (och sina 3 korta säsonger på 10 avsnitt), är programmet relativt lätt att konsumera för alla som letar efter underhållning som inte går med baksidan av motorsågen.

Ash vs. Evil Dead © Starz

Och eftersom vi pratar om antalet säsonger, låt oss nämna den huvudsakliga svarta punkten i serien: den avbröts av Starz medan slutet av säsong 3 avslöjade en extremt överraskande och lovande ny riktning. Detta dödande hindrar inte absolut att se och njuta av serien, men vi hade gärna sett uppföljaren.

Alltför sällsynta är serierna som antar sin ton och sitt arv så mycket, samtidigt som de lyckas erbjuda något nytt för att förföra nykomlingar och förvåna gamla.

Ash vs Evil Dead7

Mest

  • Är du ett fan av Evil Dead-filmerna?
  • Du gillar blandningen av skräck och humor
  • Du letar efter en serie som inte är för lång

De mindre

  • Du gillar inte Evil Dead-sagan
  • Du uppskattar inte smuts eller smuts
  • För dig borde skräck inte vara roligt


När detta skrivs erbjuder Netflix alla tre säsongerna av Ash vs Evil Dead.

Behöver du en ny serie att se? Hitta alla våra recensioner och krönikor.

Relaterade Artiklar

Back to top button