Artificiell intelligens utan gränser: hjärnceller under mikroskopet

Ett nytt projekt avslöjat som kommer att använda mänskliga hjärnstamceller implanterade på mikrochips i ett försök att “driva bortom gränserna för artificiell intelligens“. Ett internationellt team ledd av forskare från Aston University hoppas att en kombination av kraften och anpassningsförmågan hos den mänskliga hjärnan med traditionell elektronik kommer att leda till en revolution inom datoranvändning och producera en AI överladdad.

“Vårt mål är att utnyttja det oöverträffade beräkningskraft av den mänskliga hjärnan för att kraftigt öka datorernas kapacitet och lösa komplexa problem. Vi tror att detta projekt har potential att övervinna de nuvarande gränserna för processorkraft och energiförbrukning för att åstadkomma ett paradigmskifte för maskininlärning ”. Projektet Neu-ChiP fick 3,5 miljoner euro i finansiering från Europeiska kommissionen för att utforska den mänskliga hjärnans potential.

Hjärnceller: en ny studie utnyttjar deras potential att använda artificiell intelligens som aldrig förr

Jämfört med elektronisk hårdvara erbjuder den mänskliga hjärnan ultraeffektiv informationsbehandling. De kräver inga system kyla ned bearbetade eller enorma mängder av kraft att jobba. Neuromorfisk forskning fokuserar främst på att helt enkelt efterlikna hjärnans design, snarare än att använda dess faktiska biologiska komponenter. Det är här Neu-ChiP-projektet skiljer sig fundamentalt i sin ambition.

“I Neu-ChiP kommer vi inte bara att modellera ett system som består av många utomordentligt komplexa komponenter – mänskliga neurala celler – utan vi kommer att försöka gå långt bortom”, säger Rémi Monasson, forskningschef vid Centre National de la Recherche Scientifique i Frankrike , involverad i projektet. “Vårt mål är att föra nervsystemet till ett tillstånd där det kommer att kunna prestera icke-triviala beräkningar.”

Relaterade Artiklar

Back to top button