ARM: övertagandet av NVIDIA avbröts definitivt

Nvidia © viewimage / Shutterstock.com

Jätten av Grafikkort kommer därför inte att få tag på den som finns i en stor majoritet av smartphones.

Den här såpoperan som kommer att ha hållit oss i spänning i lite över arton månader verkar gå mot sitt slut, och inte på bästa sätt för NVIDIA, som avstår från detta övertagande som uppskattas till 40 miljarder dollar.

Amerikanen ville köpa britten av japanerna

Redan i juli 2020 förmedlade vi de första ryktena om ett erbjudande från NVIDIA om övertagandet av ARM. Det var då bara en fråga om ” avancerade diskussioner “, men det talades redan om ett erbjudande på över 32 miljarder dollar till SoftBank.

Det japanska företaget har i praktiken ägt det brittiska företaget sedan juli 2016. Då förvärvade det det för den nätta summan av 31 miljarder dollar, men tycks aldrig ha kunnat tjäna på förvärvet.

Konkurrensmyndigheterna hade då inte gjort några invändningar. Faktum är att varken kund eller leverantör på smartphonemarknaden, ARMs kärnverksamhet, SoftBank ansågs ” neutral på denna särskilt konkurrensutsatta sektor.

Rädslan för prismanipulation

Saker och ting är uppenbarligen väldigt annorlunda för NVIDIA, och bara några veckor efter att ha formaliserat sin önskan att köpa ARM i september 2020 stötte amerikanen på flera motstånd. För det första har företag som Microsoft, Google eller Qualcomm uttryckt sin oro.

Dessa farhågor togs sedan upp av brittiska tillsynsmyndigheter innan Federal Trade Commission (FTC) tillkännagav direkta rättsliga åtgärder för att blockera NVIDIAs övertagande av ARM. FTC fruktar verkligen att när avtalet väl har slutits kommer NVIDIA att kunna begränsa tillgången till ARM-teknik för vissa konkurrenter och att manipulera priserna.

NVIDIAs advokater som de från SoftBank försökte uppenbarligen motsätta sig sin egen synpunkt, men saker och ting gick uppenbarligen inte framåt till förmån för en validering av operationen. Redan i början av året verkade NVIDIA också resignerat och hade informerat sina partners om att ärendet aldrig skulle valideras.

Mot en öppning av ARM för allmänheten

I dag, The New York Times bekräftar att förhandlingarna verkligen har stoppats och att NVIDIA äntligen har beslutat att backa inför begränsningar. Detta är naturligtvis ett allvarligt bakslag för NVIDIA, men också för dess medgrundare och regissör, ​​Jensen Huang.

Den senare har i flera år räknat med diversifieringen av sitt företag för att gå längre än grafiska lösningar. Artificiell intelligens och molnet är några av dess hobbyhästar. Att lägga vantarna på ARM och ta ett stort steg mot smartphonemarknaden var en annan.

NVIDIA har inte gjort något officiellt uttalande än, men The New York Times väcker redan SoftBanks reaktion. Det japanska företaget överväger fortfarande att skilja sig från ARM, och eftersom övertagandet inte kommer att ske, skulle det se ut att bli börsnoterat, 24 år efter ARM:s första börsintroduktion 1998.

Källa: The New York Times

Relaterade Artiklar

Back to top button