ARM börjar sin övergång till Armv9 med sina nya Cortex-processorer

ARM Cortex © ARM

Det brittiska företaget skjuter på alla cylindrar genom att tillkännage inte mindre än tre nya generationer av mikroarkitekturer.

Medan frågan om NVIDIAs övertagande av ARM fortfarande är oavgjord, låter det brittiska företaget sig självklart inte räknas. Några veckor efter avtäckningen av v9-arkitekturen ritar den upp dess konturer mer exakt.

Läs också:
COMPUTEX: AMD bekräftar att 3D V-Cache Stack kommer till Zen 3-powered Ryzen nästa år

Cortex-X2: +16 % prestanda

Först och främst är det frågan om CPU med tre nya produkter och högst upp på listan Cortex-X2 som logiskt sett kommer att efterträda Cortex-X1 förra året.

ARM Cortex X2, A710, A510 © AnandTech

Målet som ARM visar är naturligtvis att erbjuda avsevärt ökad prestanda och företaget nämner ” den mest kraftfulla processorn hittills. Det skulle alltså handla om att förbättra prestandan med 30 % jämfört med vad dagens flaggskeppssmartphones erbjuder, medan enbart Cortex-X2 skulle vara 16 % snabbare än sin föregångare Cortex-X1.

För att uppnå detta framhåller ARM särskilt att Cortex-X2 är en exklusivt 64-bitars kärna, att den är optimerad för AArch64 och att dess pipeline har reviderats omfattande för att vara bättre organiserad och kortare.

Läs också:
NVIDIAs övertagande av ARM utgör ett allvarligt problem för Microsoft, Google och Qualcomm

Cortex-A710 och A510

Vid sidan av denna Cortex-X2 har ARM också granskat förra årets Cortex-A78 och Cortex-A55, som nu ersätts av Cortex-A710 och Cortex-A510, två kärnor vars mål fortfarande är att fungera genom en organisation stor liten.

ARM big.LITTLE © AnandTech

Cortex-A710 är den “stora” i denna organisation och bör erbjuda upp till 10% mer prestanda jämfört med A78 – konstigt nog nämner ARM inte A79 alls – samtidigt som den på allvar optimerar sin förbrukning: vi pratar där 30% mindre .

Logiskt sett utgör Cortex-A510 det “lilla” hjärtat i organisationen som nämns ovan: den kan naturligtvis associeras med Cortex-A710 eller med Cortex-X2. ARM understryker denna gång en prestandaökning på 35 % jämfört med A55 medan förbrukningen återigen till stor del är optimerad: vi talar om en minskning med 20 %.

Tre nya kärnor, därför, som borde erbjuda ännu mer flexibilitet för att föreställa sig åttakärniga konfigurationer – det är ett maximum – mer i linje med användarnas behov. Anteckna detAnandTech nämner ankomsten av terminaler utrustade på detta sätt 2022.

Källa: AnandTech

Relaterade Artiklar

Back to top button