Ariane 5 är kvar och lyfter ikväll med två stora satelliter

Ariane 5 VA 257 redo för start © ESA/CNES/Arianespace/CSG/P.Baudon

Sex månader efter lanseringen av James Webb-teleskopet, här är återkomsten av Ariane 5 till Guyana rymdcenter ! För en av sina sista flygningar gick raketen ombord på två telekommunikationssatelliter, MEASAT-3d och GSAT-24. Starta live klockan 23:03 (Paris) om allt går som det ska.

Tillräckligt för att lansera en mer aktiv period för rymdcentret.

Ett “normalt” uppdrag för Ariane?

Guyana Space Center upplevde en komplex vår. Förutom de ryska teamens avgång och den ren och skära inställningen av Sojuz-starterna fick invasionen av Ukraina andra konsekvenser för det europeiska uppskjutningsprogrammet.

Den gynnade transporten för satelliterna är faktiskt de stora Antonov-fraktplanen, av vilka en del förstördes i Ukraina och den andra är i drift i Ryssland (och därför under embargo). Det var därför nödvändigt att göra svåra val för tillverkarna och operatörerna av satelliter för att transportera de dyrbara enheterna till Guyana. Båt för MEASAT-3d, militärflygplan för GSAT-24…

Men väl där återupptogs verksamheten med de välslipade teamen för deras förberedelser för start på Ariane 5. För denna “klassiska” uppskjutning av den stora europeiska raketen skedde kampanjen fram till den slutliga nedräkningen utan incidenter. Sex månader efter James Webb-teleskopet stirrar inte hela världen längre på Guyana, men det är viktigt att skämma bort Arianes privata och institutionella kunder.

Nästan tio ton satelliter

Starten är planerad till den 22 juni klockan 23:03 (Paris), på den Guyanesiska eftermiddagen. Detta är ett 40-minutersuppdrag med en dubbel uppskjutningsprofil som är bekant för Ariane 5-entusiaster: raketen riktar sig mot injicering i geostationär överföringsbana (GTO) och kommer först att skjuta ut huvuddelen av de två satelliterna, MEASAT-3d. Den senare kommer från Airbus Defence & Spaces verkstäder i Toulouse och väger 5,65 ton. Den kommer att användas av den malaysiska operatören MEASAT under en nominell period på 18 år, vilket ger säkra kommunikationer och anslutningar över stora obetjänade områden.

Under den dubbla uppskjutningsanordningen (SYLDA) finns också den indiska satelliten GSAT-24 på 4,2 ton, som kommer att sända telekommunikation (inklusive indisk tv). Det kommer att drivas av ett nytt offentligt-privat system, NSIL (New Space India Limited).

Ariane 5 JWST start © NASA/B. Ingalls

Endast ett fåtal exemplar kvar

Ariane 5-starter är sällsynta, av den enkla anledningen att det inte finns många kvar: bara fem, inklusive denna, som heter VA-257. Ytterligare två (eller till och med tre) bör äga rum igen i år, innan de allra sista avfyringarna av den “gamla” europeiska bärraketen under första halvåret 2023. Den sista klimaxen bör vara lanseringen av JUICE-sonden till Jupiter.

Schemat är dock komplext. Övergången till Ariane 6 kunde inte äga rum för tillfället, och det är en fråga om att förbereda idrifttagningen av den senare samtidigt som tillförlitligheten hos de sista bilderna av Ariane 5 bibehålls: ingen fråga om att koppla av uppmärksamheten! Ariane 5 måste därför fungera felfritt, när europeiska ögon redan är riktade mot framtiden. Om mindre än tre veckor, den 7 juli, lyfter den nya Vega-C för sin jungfruflyg…

Om samma ämne:
Det är (äntligen) officiellt, Ariane 6 kommer inte att lyfta förrän 2023

Källa:CNES

Relaterade Artiklar

Back to top button