Årets största asteroid har precis hälsat vår planet

För ungefär två dagar sedan, exakt klockan 05.00 den 22 mars, på ett säkerhetsavstånd av 2 miljoner kilometer, passerade 2001 FO32, den största asteroiden 2021 som metaforiskt hälsade jorden.

2001 FO32 är en asteroid av anmärkningsvärd storlek med en diameter som uppskattas ca 1 kilometer den delen av kategorin Apollo asteroidersom korsarbana av jorden. Dessa är himlakroppar bildade av urnebulosor. Även om denna himlakropp har klassats som potentiellt farliga, utgör för närvarande inget hot mot vår planet. Att det har klassats som “potentiellt farligt” förutsätter inte att det nödvändigtvis leder till en påverkanshändelse. Detta är vad astrofysikern sa Gianluca Masiansvarig för Virtuella teleskopprojekt. Snarare är detta en valör som tilldelas varje asteroid som har en diameter överlägsen på 140 meter och rör sig på en bana som kan föra den inom i 7,4 miljoner kilometer från den jordiska.

Faktum är att 2001 FO32 hälsade jorden genom att passera på ett avstånd av ungefär 2 miljoner kilometer, drygt fem gånger månens avstånd från vår planet. I vilket fall som helst representerar passagen av denna asteroid en viktigt möte för astronomer och himlens älskare. De avsevärda dimensionerna av denna himlakropp representerar i själva verket en värdefull möjlighet att studera den i detalj, även observera den tack vare amatörverktyg. Nästa gång 2001 FO32 kommer förbi för att hälsa på jorden kommer den att vara inne 2052när det kommer att passera ensamt 2,8 miljoner kilometer bort från oss. Det kommer att bli en mycket viktig händelse som alla astronomientusiaster väntar på med stor bävan.

Relaterade Artiklar

Back to top button