Arctic Freezer 7 X test: ett första pris för kylning för att säkerställa det väsentliga

Arctic Frieza 7 X © Arctic

Arctic är ett varumärke att räkna med när det kommer till kylning. Dess katalog har en mängd olika produkter, men här tittar vi på en av dess billigaste lösningar, kanske till och med den billigaste av alla tillverkare som är lättillgängliga i Frankrike, Freezer 7 X.

På samma sätt som vi erbjuder på RAM-barerna är tanken att presentera många kylsystem genom “mini-tester”. Vi kommer inte att gå in på oändliga detaljer och föredrar att fokusera på tre nyckelelement: designen och installationen av kylsatsen, dess resultat för att bekämpa processoröverhettning och slutligen den genererade bullerföroreningen.

Tre element som inte gör att Arctic Freezer 7 X alltid är bekväm. Är att kylaren inte ens kostar trettio euro.

Sammanfattning

Tekniskt blad Arctic Freezer 7 X

Tekniska egenskaper

Använda sig av
Spelare

typ av användning
Processor

CPU-stöd
AMD AM3, AMD AM3+, AMD AM4, AMD FM1, AMD FM2, AMD FM2+, Intel 1150, Intel 1151, Intel 1155, Intel 1156, Intel 1200, Intel 775, AMD AM5, Intel 1700

Anslutning(ar)
4 honnålar

Material)
Aluminium, koppar

Bakgrundsbelysning
Nej

Kyl

Minsta rotationshastighet
300 rpm

Maximal rotationshastighet
2000 rpm

Dubbelvarv
Ja

Kullagret
Ja

Värmeledning
Ja

PWM
Ja

toppflöde
Nej

Justerbar hastighet
Nej

Fysiska egenskaper

Fläktdiameter
140 mm

Höjd
132,5 mm

Längd
110,5 mm

Djup
74,3 mm

Arctic Frieza 7 X © Nerces

Grundsats för enkel montering, men var försiktig…

Första bra punkt, trots sitt låga pris, är Freezer 7 X kompatibel med de flesta plattformar från Intel LGA775 eller 1150 och AMD AM3-socklar till Intel LGA1700 och framtida AMD AM5. Den antar ett “torn”-format och är 132,5 mm hög för ett fotavtryck på 110,5 x 74,3 mm vid basen och knappt 425 g på skalan. Blocket är helt tillverkat av aluminium och bildat av många fenor medan två kopparvärmerör kompletterar uppsättningen.

Arctic Frieza 7 X © Arctic

Dessa värmerör passerar logiskt genom kylflänsen och leder till basen på Frieza 7 X från vilken de fungerar i direkt beröring : de är i kontakt med processorn. För enkelhetens skull applicerade Arctic ett tunt lager MX-2 termisk pasta och fläkten – en 92 mm modell – är redan på plats: den ansluts väldigt enkelt till moderkortet via ett 4-stifts PWM-uttag. Slutligen, på basen, noterar vi också närvaron av fixeringssystemet.

Arctic Frieza 7 X © Nerces
Arctic Frieza 7 X © Nerces

Nej bakplatta att sätta upp: plastramen räcker för att hålla besten © Nerces

Arctic har verkligen försökt förenkla installationen av sin kylare så mycket som möjligt. Ingen bakplatta måste endast installeras genom att öppna höljet på baksidan av moderkortet och fästramen fixeras mycket enkelt med hjälp av fyra klackar i vilka vi placerar vad som ser ut som plast-“naglar”. Intryckta säkerställer de ett effektivt underhåll av helheten. Det är då dags att placera själva kylflänsen på processorn och rikta in de två metallkrokarna ordentligt.


LGA1700 monteringsanvisning i video av Arctic

Där är hanteringen lite mer känslig och vi rekommenderar att man använder en skruvmejsel så att krokarna hittar sin plats. Det tar lite mer än 5 minuter att montera besten i fodralet och fläkten är redan ansluten till kylaren genom dess vevhus helt svart. Akta dig dock för moderkort utrustade med skrymmande VRM-kylflänsar: Freezer 7 X kanske inte passerar och Arctic distribuerar en lista över moderkort som är kompatibla med dess produkt.

Arctic Frieza 7 X © Nerces

Temperaturer och buller

Testuppsättning

 • Moderkort: ASUS ROG Maximus Z690 Hero
 • Processor: Intel Core i9-12900K
 • Minne: Kingston Fury DDR5-4800 CL38 (2x 16GB)
 • Grafikkort : Asus TUF RTX 3080 Gaming OC
 • System SSD: Kingston KC3000 2TB PCIe 4.0
 • Utfodra : ASUS ROG Strix 850G
 • Kylpasta : Termisk Grizzly Hydronaut

För att utvärdera kyllösningarna, för den första serien av tester, blockerade vi CPU:n på 125 watt innan vi bytte den till 241 watt för den andra. Vi körde det i drygt 60 minuter på Cinebench R23 multi-core test och varje gång mätte vi temperaturen medan fläktarna stod på 25 %, sedan 50 %, 75 % och slutligen 100 % av sin effekt.

Arctic Frieza 7 X © Nerces

Temperaturer @125 watt TDP

Föga överraskande, medan vi just har börjat våra tester av kyllösningar, är Arctic Freezer 7 X den minst effektiva av de AiO/kylare som presenteras här. Vi har valt den just för dess låga pris och vi ska naturligtvis inte förvänta oss underverk av den.

Kylare - Temp@125W © Nerces

Vi får dock inte försumma dess förmåga att lugna glöden hos vår Core i9. På 125 watt kommer den att pressas till sina mest extrema gränser vid full belastning, men den förblir kapabel att evakuera den producerade värmen och medan rummet låg på 23-24°C överskred vi knappt 80°C på CPU:erna.

Temperaturer @241 Watt TDP

Vi pratade om bristen på överraskning för 125 Watts TDP-testet, detta är ännu mer sant för 241 Watts. Det är uppenbart att en sådan kylare inte är avsedd för den här typen av processorer och det är därför logiskt att finna den helt överväldigad av värmen som avges.

Kylare - Temp@241W © Nerces

Även med fläktarna på maximalt kan Frieza 7 X inte hålla vår Core i9 under 100°C, gränsen från vilken strypning spelar in, vilket förklarar dess frånvaro från grafen ovan, där endast kylarna kan undvika strypning. Å andra sidan ska det noteras att med en 65 Watt CPU blir Freezer 7 X givetvis mer bekväm. Det är för denna typ av processor som den är avsedd framför allt.

Ljud

Presenterad som en 300 – 2 000 rpm-modell är 92 mm-fläkten på Freezer 7X en ganska bra överraskning. Den 4-poliga kontakten tillåter exakt återkoppling och kontroll av dess rotationshastighet, vilket också gjorde det möjligt för oss att verifiera de värden som lagts fram av Arctic.

Kylare - RPM © Nerces

Vid 25 % går vi inte ner till 300 rpm utan runt 565. Däremot närmar vi oss vid 100 % väl 2 000 rpm, 1 980 rpm för att vara helt exakt. Under dessa sista förhållanden är det naturligtvis långt ifrån ohörbart, men det är inte heller en katastrof.

Kylare - olägenheter © Nerces

Vi skulle dock föredra att hålla driften mellan 50% och 75%, en intressant kompromiss, men som gör det svårt att styra uppvärmningen av en 125 Watt CPU. Inga problem att garantera perfekt drift av en 65 Watt modell, på ett ganska diskret sätt.

Arctic Frieza 7 X © Arctic

Arctic Freezer 7 X, anser Clubic

Arctic Frieza 7 X8

Officiellt visas för mindre än 20 euro av Arctic, Frieza 7X förhandlas mellan detta pris och maximalt 30 euro. Hur som helst är det här en nybörjarmodell som inte kunde vara mer kapabel. Det kommer mycket fördelaktigt att ersätta de dissipationssatser som levereras som standard av processortillverkarna, här tänker vi till exempel på Wraith Spire från AMD.

Det är dock viktigt att vara uppmärksam på två punkter innan man spricker. Först, kompatibiliteten för ditt moderkort så att du inte behöver ta bort VRM-kylflänsarna från det (mer än rekommenderat såklart!). Dessutom föreslår vi att du hellre investerar i denna kylfläns om du tänker ta en 65/95 Watts processor. Det blir säkrare.

Mest

 • Pris/prestanda-förhållande
 • Måttlig bullerförorening
 • Kompakt storlek väl sedd
 • Enkel montering
 • Ingen bakplatta behövs
 • 6 års garanti

De mindre

 • Logiskt begränsad spridning
 • Moderkortslayout att kontrollera
 • Välventilerad kapsling föredras

31,98 €

31,98 €

Relaterade Artiklar

Back to top button